Бременност

5 неща, които правят болката от раждането по-силна

Бъдете подготвени, за да ги избегнете

07.05.2015г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Раждането е достатъчно болезнено само по себе си, но някои неща могат да го направят още по-трудно за понасяне! Добрата новина е, че ако знаете предварително какво причинява повече болка по време на раждането, ще предприемете известни мерки, за да предотвратите случването на разни кошмари.

Какво прави болката по време на раждане още по-непоносима?

Лежането по гръб

Когато лежите по гръб, теглото на бебето притиска гръбнака ви, който е богато инервиран. Така се възпрепятства кръвообращението, а с него и доставката на кислород и важни вещества до всички клетки.

Освен това, лежането по гръб прави раждането по-трудно и от физична гледна точка. Ако сте в по-изправено положение, гравитацията ще помогне за по-лесното изтласкване на бебето.

Уплахата

Раждането е плашещо – факт. Тялото ви се стяга, цялата мускулатура блокира, дишането става по-трудно и болката се изостря. Страхът пречи на хормоните, които управляват процеса на раждането да изпълняват предназначението си.

За да предотвратите всичко това се опитайте предварително да се отпуснете, колкото е възможно. Изследванията на родилния процес в детайли показват, че колкото по-спокойна и овладяна е майката, толкова по-лесно преминава случващото се.

Раждане в стресова среда

Преди да родите, направете проучване на всички болнични заведения. Говорете с други хора, за да почерпите от техния опит. Много е важна средата, в която ще родите. Напрежението прави процеса на раждане още по-труден и болезнен, подобно на страха и стреса.

Никога няма гаранции, разбира се, но бихте могли да опитате да изберете възможно най-спокойната обстановка.

Свързани статии

Дехидратиране

Не допускайте да сте дехидратирани в момента, в който настъпи раждането. Това важи по принцип, но обезводняването по време на раждане прави преживяването истински болезнено. Ще изпитате усещането, че всяка клетка от тялото ви страда. Ще се чувствате уморени и неспособни да напъвате, когато това е от жизнено значение.

Неинформираност за всички болкоуспокояващи техники

Раждането е болезнено със или без техники за болкоуспокояване. Трябва да се постараете да разучите с какво бихте могли да си помогнете, за да улесните собственото си тяло в този труден момент.

Техники за дишане, визуализации, упражнения – всичко, което помага за отпускане е подходящо. Те ще ви помогнат да се съсредоточите върху самото раждане, а не върху болката.

Коментирай