Бременност

Кога зацапването е безобидно през бременността?

В много случаи кървенето през първите месеци се счита за нормално. Защо?

15.05.2015г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността е възможно да се появи леко кървене. В някои случаи то е сигнал за нередност, заради която трябва да се потърси лекарска помощ, за да се изключат възможни усложнения.

В други случаи обаче зацапването е безвредно. Кога не трябва да се притесняваме?

Кървенето в началото на бременността може да е плашещо за майките, но често то не е причина за безпокойство.

В действителност, новите изследвания показват, че рискът от усложнения е по-малко от 5%. Зацапването се среща при 30% от жените през първия триместър.

Това кървене, което се случва в началото на бременността, обикновено е много по-леко от типичното за менструацията, а цветът варира от червено до кафяво.

Най-често кървенето се дължи на имплантирането на яйцеклетката в стената на маточната лигавица. Това може да предизвика леко кървене.

Друга причина за кървенето може да е цервикален полип, който представлява безвредно разрастване на шийката на матката. Това може да предизвика леко кървене по време на бременност заради високите нива на естроген.

Свързани статии

Кървене може да възникне и поради увеличаването броя на кръвоносните съдове в тъканите около шийката на матката по време на бременността. През този период при контакт в тази област (сексуален контакт или преглед при гинеколог) в последствие може да се получи кървене.

Разбира се, при всички положения е добре да се консултирате с лекаря си, за да сте сигурни, че няма извънматочна бременност. Гинекологът ви ще потвърди каква е причината за появата на зацапването.

Ако кървенето стане по-силно, отново незабавно се консултирайте с лекаря си.

Коментирай