Бременност

Пикочни инфекции по време на бременност

Кога са опасни?

19.05.2015г. / 10 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStockphoto

Снимка: iStockphoto

По време на бременността могат да възникнат много проблеми. Пикочните инфекции са едни от тях. Инфекциите на пикочните пътища включват инфекции на пикочния мехур, уретрата, бъбреците. Най-често срещаната инфекция е циститът.

Той може да причини болка при уриниране, чести позиви за ходене до тоалетна, а при по-тежки инфекции дори кръв в урината и болка в долната част на корема.

Защо инфекциите на пикочните пътища са по-чести през бременността?

Повечето уринарни инфекции са причинени от бактерии, пренесли се там от червата. Засягат жените много по-често, отколкото мъжете, защото женската уретра се отваря много по-близо до ануса, поради анатомични особености.

По време на бременността жените са още по-податливи на инфекции, защото хормоналните промени могат да забавят отделянето на урина. Така се създава основа за задържане на бактерии, които по принцип се изхвърлят от организма с урината.

Когато матката расте по време на бременността, тя оказва натиск върху пикочния мехур, което прави уринирането леко затруднено. Когато пикочният мехур не се изпразни достатъчно качествено, бактериите се размножават по-лесно. Нивото на pH в организма също се променя, което предизвиква дразнения.

Опасни ли са пикочните инфекции по време на бременност?

Могат и да бъдат опасни. Ако инфекцията не бъде третирана адекватно и навреме, може да прерасне в бъбречна инфекция, което по време на бременността би могло да предизвика преждевременно раждане, а бебето може да се роди с маломерно тегло.

Въпреки че бъбречните инфекции от този род са сравнително редки като усложнение при цистит или други инфекции на пикочните пътища, не трябва да бъдат подценявани. Затова редовните изследвания на урината по време на бременността са много важни.

Свързани статии

Какво лечение е допустимо по време на бременността?

Поради опасността от развитие на усложнения, не предприемайте самолечение при наличие на симптоми на уринарни инфекции. Лекарят ви ще реши какво лечение да предприеме според състоянието ви. В някои по-тежки случаи се налага лечение с леки антибиотици.

Иначе се предписват билкови алтернативи, съдържащи червена боровинка, която има прочистващи свойства за уринарния тракт.

Коментирай