Бременност

Как йогата помага за зачеването?

Подобрява функцията на яйчниците

11.06.2015г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йогата е практика, към която се насочват все повече жени, които се опитват да заченат. Йогата и фертилността са тясно свързани. Ако планирате бременност, предстои ви инвитро или опитите да заченете досега не са дали положителен резултат, вижте защо е добре да посещавате клас по йога.

Намалява стреса

Когато искате да заченете е много важно да контролирате стреса. С всяко следващо посещение на клас по йога вие ще се чувствате много по-балансирани. Йогата помага на тялото да се отпусне, успокоява ума, регулира дишането и всичко това намалява отделянето на хормона на стреса кортизол.

Увеличава притока на кръв към матката

Доброто кръвоснабдяване на матката е от съществено значение за процеса на зачеване. Има определени йога пози, които могат да помогнат за подобряване на енергията към детеродните органи. Повече за тях може да видите тук.

Укрепва имунната система

Когато правите опити за бебе, трябва да бъдете в отлично здраве. Редица проучвания показват, че пранаяма – изкуството на дишането и медитацията в йогата, не само намаляват нивата на стрес, но и повишават защитните сили на организма. Да се научите да дишате правилно, да слушате естествените ритми на организма, ще ви донесе дълбоко чувство на вътрешен мир.

Свързани статии

Подобрява функцията на яйчниците

Практикуването на някои йога пози спомага за увеличаване на кръвообращението към малкия таз. Подобряването на кръвопотока означава, че притока на кислород и хранителни вещества към репродуктивните органи се увеличава. Това от своя страна подобрява функцията на яйчниците.

Намалява страничните ефекти на хормоналните лечения

Някои жени се нуждаят от хормонална терапия, за да могат да заченат. Специалисти препоръчват терапията да се съчетава с класове по йога. По този начин тялото ще може по-лесно да се възстанови от промяната, ще се намалят нивата на стрес, ще се намали проявлението на редица неразположения, настъпващи по време на терапията.

Снимка: istock

Коментирай