Бременност

Как да облекчите контракциите?

Ароматерапия по време на раждане

24.07.2015г. / 13 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раждането е специален момент, който протича различно при всяка родилка. Ако планирате естествено раждане, вижте какво може да облекчи родилните ви болки.

Масаж по време на раждане

Масажът по време на бременност има редица положителни ефекти. Независимо дали сте посещавали такъв, когато усетите първите контракции е добре гърбът ви да бъде нежно масажиран. Това е един приятен и естествен начин тялото ви да отдели ендорфини, които са обезболяващи хормони.

Ароматерапия по време на раждане

Има редица етерични масла, които може да поставяте в ароматна лампа или да масажирате директно върху кожата си още по време на бременността, но разбира се и по време на раждане. Хубаво е да се посъветвате с ароматерапевт.

Масла, които може да прилагате заедно с топъл компрес, да бъдат част от вашия отпускащ масаж или да поставите в ароматна лампа са:

  • Етерично масло от салвия – има аналгетични, седативни свойства
  • Масло от нероли – за моментите, в които се чувствате уплашени и нервни
  • Масло от иланг иланг – действа успокояващо
  • Масло от лавандула – успокоява и е добро за болките в гърба и крайниците

Мека топка

Всички сме виждали големите меки топки, на които родилките релаксират. Те приличат много на фитнес топките.

Свързани статии

Много раждащи жени избират да седят на такава топка или да застанат на колене и да се отпуснат върху нея. По този начин успяват да намалят силата на контракциите.

Пийте вода

Когато тялото ви е дехидратирано, спазмите се усещат още по-силно. Освен ако нямате забрана от вашия лекар, специалистите препоръчват по време на раждане да се пият много течности и по-специално вода.

Коментирай