Всички сме подвластни на зимните хреми. Но болестта, дори и безобидната настинка се отразява изключително тежко на бременната жена. Появата на симптоми е съпроводена от тревога и не е изключено да предизвика паника при влошаването им. Бременната е подложена на изпитанието да приема медикаменти, докато още нероденото й дете се оформя и укрепва за живота си извън майчината утроба.

Колкото и драматична да изглежда ситуацията имайте предвид, че нещата не са така зле. От една страна високите нива на естроген по време на бременността водят до изсушаване на слизестите мембрани и набъбването им, което допълнително затруднява дишането. От друга страна то е възпрепятствано и от нарастването на плода, който притиска диафрагмата. В такива моменти леката простуда носи прекомерни неприятности.

По време на бременността защитните сили на организма на майката се увеличават и възможността да се разболеете е много по-малка, отколкото при други обстоятелства. Но ако бременната е болна от грип, възможността да настъпят усложнения се увеличава 5 пъти. Най-добре е веднага да се обади на лекуващия лекар, като спомене кога са се появили симптомите, имали ли са причина, какво облекчава симптомите и кое ги изостря, кои домашни лекове е употребила и т.н. В повечето случаи лекарите препоръчват средства, чрез които само се облекчават симптомите.

– При кашлица е хубаво да приемате лекарства, за които не е необходима рецепта, като например Робитусин, Робитусин ДМ или обикновен сироп против кашлица на Викс. Имайте предвид, че активната съставка на Робитусин е същата като на Колдрекс Бронхо сироп или българския Сиракол.

– Високата температура е изключително опасна, особено ако е продължителна. Едни от рисковете за бебето са дефекти на невралната тръба и животозастрашаваща малформация на мозъка и гръбнака. Също така при бременност през първия триместър е възможен дори спонтанен аборт. За да предотвратите възможните рискове, свържете се незабавно с лекуващия лекар. Той най-вероятно ще ви предпише парацетамол (Тиленол) и в по-редки случаи антибиотик.

– При диария лекарят може да ви предпише Донагел или Каопектат. Те са безвредни за бебето медикаменти и успоредно с тях трябва да се взимат много течности.

– Независимо какво е предписаното ви лечение, не спирайте да взимате витамините и фолиевата киселина, за която е установено, че намалява риска от вродени дефекти.

– При хрема най-безобидни са бабините лекове – чай от лайка и солен разтвор (щипка сол разтворена в преварена вода). Те могат да се капят по няколко пъти на ден. Капките за нос употребявайте само по лекарско предписание. При възпалено гърло можете да пиете топъл чай с мед. Парните бани ще облекчат дишането, а чаят действа като леко противовъзпалително. Редовно овлажнявайте въздуха в стаята. Според изследванията медът има леко антисептично действие.

Не се доверявайте на най-новите антивирусни медикаменти, повечето от които не са тествани при бременни. Приемайте деконгестанти, само в случай, че ви го е предписал лекар.

При хрема или настинка най-ефикасното средство за борба е почивката в леглото, приема на много течности и подсилваща и разнообразна храна. Не забравяйте за лечебната сила на пилешката супа и телешкото варено.

Консултирайте се с лекар, ако имате някой от следните симптоми: температура, жълтеникав секрет, болки в ушите или очите, силно дразнене в гърлото, кашлица, която се влошава, болки в корема, продължителна диария, втрисане и други подобни симптоми.

Ако се съмнявате в някой от медикаментите, бихте могли да го проверите дали е подходящ за бременни жени и кърмачки на http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp