Бременност

3 важни елемента за вегани и вегетарианци по време на бременност

Витамин B12

29.09.2015г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето по време на бременност е от изключително значение. Ако сте веган или се придържате към някои от видовете вегетарианство, трябва да обърнете специално внимание на хранителния план. В менюто ви не бива да има дефицит на жизненоважни витамини и минерали. Ето три елемента, за които трябва да бъдете внимателни.

Витамин B12

Ако сте веганка или вегетарианка е изключително важно да не допускате дефицит на витамин В12 още от момента преди да заченете. По време на бременност, дефицитът на този витамин може да се отрази на растежа и развитието на вашето бебе.

Тези от вас, които се придържат към този вид вегетарианство, което позволява консумацията на млечни продукти, могат да си го набавят от тях, както и от консумацията на яйца, риба, морски дарове, тофу, дрожди. Веганите е добре да консумират повече зърнени храни, обогатени соеви напитки.

Витамин D

Витамин D е другият важен витамин, който не бива да ви липсва по време на бременността. Нашите тела могат да произвеждат от него, когато сме изложени на слънчева светлина.

Свързани статии

За тези от вас, които не консумират риба и млечни продукти е много важно да информират наблюдаващия ги лекар за хранителния план, към който се придържат и да добавят в менюто си повече соево мляко, гъби и картофи.

Калций

Калцият е третият много важен елемент за бременните и особено за тези, които са вегани или вегетарианци. Ето няколко примера за полезни храни, които могат да ви осигурят добри количества калций, ако не консумирате млечни продукти: сушени плодове, варива, соя, ориз, тахан, броколи, спанак, зелени листни зеленчуци, бамя, ядки, семена и други.

Коментирай