Бременност

Методи за определяне на бременността от древността

Кои са достоверни и кои не?

27.10.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

Откакто свят светува жените са се опитвали да отгатнат дали са бременни или не. Ще се учудите колко странни начини за установяване на бременност е имало през вековете. Някои от тях наистина работели и това се доказало в експериментална среда в наши дни.

Тест с пшеница и ечемик

Един от най-ранните методи за определяне на бременността е изобретен от древните египтяни през приблизително 1350 година пр. н. е. Жените били съветвани да уринират върху пшеница и ечемик за определяне пола на бебето.

Ако житото покълне няколко дни след уринирането, значи жената е бременна с момиче. Ако ечемикът покълне е момче. Ако нито едно от двете не покълне, няма бременност.

Още по-странното е, че този метод наистина действа. Това е доказано от лабораторно тестване през 1963 година. Установено е, че в 70% от случаите урината на бременните действа като катализатор на покълването и ускорява процеса.

Тестът в лука

Древните гърци имали друг метод за установяване на бременност, който обаче не бил никак верен като този на египтяните. Методът е много стар, още отпреди времето, в което Хипократ започва да развива теориите си по медицина. В тези времена гърците явно не са били особено добре запознати с човешката анатомия.

Те мислели, че ако бременна жена постави малка глава лук във вагината си и на сутринта лукът все още мирише на собствения си аромат, жената не е бременна. Заблудата идва оттам, че древните гърци мислели, че между гениталните отверстия и устата има нещо като „въздушен канал“, който при липса на бременност се „проветрявал“ свободно.

Ако имало бебе в утробата на майката, „каналът“ би бил затворен и проветрението възпрепятствано. Така и лукът продължавал да мирише със своя аромат.

Гадаене според урината

През 16 век европейците също се научили да гадаят по урината на жените, проучвайки дали са бременни или не. Те смесвали урината с вино и описвали промените в цвета и текстурата на урината, без да я пият, разбира се.

Този метод не е никак надежден, защото алкохолът се смесва с протеините в урината, особено в тази на бременните жени и нарушава верността на крайния резултат.

Свързани статии

Методът „Погледни ме в очите“

През 16 век един хирург и офталмолог от Франция на име Жак Гилмьо твърди, че може да познае дали една жена е бременна по очите й.

Гилмьо е автор на впечатляващ трактат по офталмология, в който описва, че още през втория месец от бременността очите на бременната жена хлътват навътре, зениците й стават по-малки, клепачите увиснали и подпухнали.

Това, разбира се, не може да се счете за достоверен метод за определяне на бременността, но едно е сигурно – по време на бременността наистина очите на бременните се променят. Затова не е добре да слагате контактни лещи и диоптрични очила по време на бременност, освен ако вече нямате такива.

Коментирай