Бременност

5 трика за определяне на овулацията

Как да разберем кога сме в овулация?

16.08.2020г. / 17 03ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Готова сте да станете родител? Искате да забременеете, но не знаете кога е най-удачното време за това? Трябва преди всичко да сте наясно кога е вашата овулация. Има няколко определени дни в месеца, през които се случва овулацията, но много жени не успяват да я засекат.

Кои са основните 5 знака, че сте в овулация?

Течение

Повечето жени имат някакво течение през целия месечен цикъл. Неговите текстура, гъстота, цвят, мирис могат да подскажат за какво става дума. В много случаи то подсказва за наличие на инфекция.

Но то може да е знак, че сте в овулация. Когато това е така, течението трябва да наподобява белтъкообразна субстанция с прозрачен до леко млечен цвят. Тогава е най-подходящият момент за опити за зачеване.

Когато течението стане по-сухо и лепкаво означава, че овулацията е към края си.

6 начина да разберете, че сте в овулация

Болка в единия от яйчниците

Ако усетите болка, дърпане или пулсация в яйчниците, не бързайте веднага да се плашите. Изчислете цикъла си и ако болката се е появила след седмия ден от цикъла, най-вероятно се дължи на овулация.

Базална температура

Всеки месечен цикъл е индивидуален. Затова и овулацията не се случва в точно определени дни от цикъла. При всяка жена е различно и няма как да кажем, че точно на десетия ден от менструацията настъпва овулацията.

Затова базалната температура е от значение. Промяната в хормоналните нива води до леко повишаване на температурата в тазовото дъно, която вие ще установите чрез измерване рано сутрин веднага след ставане от сън.

Какво означава, ако цикълът ви трае твърде дълго?

Снимка: iStock

Много е важно да мерите температурата с един и същи термометър и то всеки ден. Също така е важно да сте спали най-малко 4 часа без прекъсване, за да бъдат резултатите реални. Измервайте температурата си преди всяко изискващо енергия действие, включително ходене, ядене, пиене, къпане, тоалетна.

Водете си дневник на всяка записана стойност. Така ще разберете кога е настъпил моментът.

Тест за овулация

Подобно на тестовете за бременност и наличие на уринарна инфекция, съществуват и тестове за измерване на овулацията. Можете да си ги набавите от всяка аптека. Следвайки указанията на листовката ще разберете как и кога най-точно можете да го използвате.

Броене на дните

Това, разбира се, е най-несигурният метод за определяне на овулацията, защото много жени имат нередовен цикъл. Някои дори нямат овулация.

Но за онези късметлийки, които имат редовен цикъл трябва да споменем, че преброяването на дните от месечния цикъл помага за ориентиране кога настъпва овулацията.

Средно овулацията настъпва около 14-тия ден от менструацията при жени с редовен 28-дневен цикъл. Ако, например, цикълът ви е през около 32 дни, овулацията ви би трябвало да настъпи около 18-ия ден.

5 вида характерни за овулацията болки

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати