Бременност

Едема по време на бременност

Какво я причинява

30.11.2015г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременност в тялото на жената настъпват редица промени. Някои от тях водят след себе си и неразположения, като подуване и отичане на краката. Състоянието още бива наричано едема. Отоците в краката се наблюдават при голям процент от бременните и започват да се проявяват между 22-ата и 27-ата седмица от зачеването и често продължават до момента на раждането.

Неразположението може да варира от подути крака в края на деня, до подуване на крайниците в по-топлите дни. Какво причинява едема?

По време на бременността телесните течности и кръвопотока се увеличават. От друга страна нарастващата матка оказва налягане върху тазовите вени и по този начин циркулацията на кръвта се забавя, тъй като вената в дясната половина на тялото ви има функцията да връща кръвта от долните крайници към сърцето.

За подуването на краката и глезените допринасят и покачването на телесните мазнини, ето защо е важно да се поддържа едно здравословно тегло през 9-те месеца.

Също така по време на бременност в тялото ви се отделя хормонът релаксин. Той предизвиква релаксация на таза, отпускане на сухожилията в областта на ходилата, което от своя страна води и до раздалечаване на костите.

Ето защо много майки споделят, че след раждането размерът на обувките им се е увеличил с половин до един номер. Едема ще отшуми до три-четири седмици след появата на бебето.

В кои случаи тя изисква по-голямо внимание от ваша страна?

Въпреки че лекото подуване на краката и глезените е нормално, трябва да обърнете внимание на това дали подуването не се наблюдава в областта на ръцете и лицето ви. Ако подпухването продължава повече от ден и не спада в определени моменти на деня, като вечерта и по време на сън, когато почивате, трябва да информирате вашия лекар.

Прекаленото подуване може да бъде знак на прееклампсия, особено ако поддържате повишено кръвно налягане, бързо повишавате теглото си и имате белтък в урината.

Как може да намалите проявата на неразположението?

Винаги, когато имате възможност повдигайте краката си на високо да почиват. Когато седите, не кръстосвайте краката или глезените си.

По време на разходка правете кратки почивки.

Винаги носете удобни обувки и не обувайте стегнати чорапи или чорапогащи, които имат тесни ивици около глезените или прасците.

Свързани статии

Пийте много вода. Това помага на тялото ви да задържа по-малко излишни течности.

Спортувайте редовно. Има редица спортни активности подходящи за бременни, като йога, плуване, водна аеробика за бременни и други.

Хранете се здравословно и избягвайте тестените, преработени храни и сладкишите.

Снимка: istock

Коментирай