Бременност

Причини за планирано и за спешно секцио

Кога се налага да родим с цезарово сечение?

05.01.2016г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Цезаровото сечение все по-често се избира от родилките като по-безболезнен начин на раждане. Все пак, това е хирургическа интервенция, която има своите позитиви и негативи. Някои лекари също предпочитат да израждат бебетата със секцио, защото смятат, че така имат повече контрол върху процеса.

Има определени причини, които налагат прибягването до цезаровото сечение. Кои са те?

Причини за планирано секцио

Една от главните причини за нуждата от планирано секцио е, ако преди това сте раждали по този начин. В 70% от случаите може следващото раждане да е нормално, стига да са минали поне 2 години, както и да са налице определени здравословни показатели, които да позволяват нормално вагинално раждане.

В повечето случаи обаче се налага планирано секцио.

Тежки сърдечни заболявания също налагат планирането на раждане с цезарово сечение. Друга предпоставка за това е седалищното или страничното разположение на бебето в матката. Обикновено ако няма други показатели за цезарово сечение се изчаква, за да се види дали бебето няма да се обърне в точната позиция преди раждането. Но в повечето случаи се прибягва до планирано секцио.

При определени увреждания на очите и зрението на родилката също се налага цезарово сечение. Предишно травматично вагинално раждане, при което се е наложила епизиотомия или форцепс също би могло да се яви като предпоставка за планирано цезарово сечение, особено ако втората бременност е скоро след предната.

Гениталният херпес, HIV, хепатит С са заболявания, които задължително изискват раждане със секцио, тъй като преминаването на бебето през родилния канал крие сериозен риск от заразяване.

Ниско разположената плацента или плацента превия налага планирано цезарово сечение, защото при нормално раждане рискът от тежък кръвоизлив или разкъсване на тъканите е голям.

Прекалено тежките еклампсия и прееклампсия са също категоричен показател за секцио.

Причини за непланирано, спешно секцио

Спешното секцио най-често се налага заради прекалено дълъг и безуспешен предродилен процес. В крайна сметка, ако бебето не успява да излезе или няма достатъчно разкритие се прибягва до цезарово сечение. При внезапна неправилна позиция на бебето или извъртане в последния момент преди навлизане в родовия канал също се налага спешно секцио.

Свързани статии

Непланирано цезарово сечение се прилага при безуспешен опит за израждане с форцепс, преждевременно изхвърляне на плацентата, което крие риск от задушаване на бебето, руптура на матката при предишно раждане със секцио, което все пак се среща сравнително рядко.

Също рядко, но все пак се случва пъпната връв да се омотае около врата на бебето. Това крие голям риск от задушаване преди бебето да се е родило. Другият опасен момент е ако пъпната връв излезе преди да се е родило бебето или така нареченият пролапс на пъпната връв. Това състояние отново крие риск от задушаване.

Коментирай