Бременност

Може ли сутрешното гадене да се завърне?

Важни неща, които трябва да знаем за сутрешното гадене

08.01.2016г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сутрешното гадене е истинско изпитание в началото на бременността. Позиви за повръщане, замаяност, липса на енергия, главоболие, световъртеж – всички тези ужасни симптоми могат да превърнат бременността в ад.

Лошото е, че сутрешното гадене може да продължи и по-дълго. Колко?

В ранните стадии на бременността бременните жени се надяват да оцелеят до втори триместър, за да се избавят от мъките. Да, обаче те невинаги спират.

Колко точно може да продължи сутрешното гадене?

В повечето случаи сутрешното гадене спира около третия месец. Тези жени са щастливки. При немалко жени гаденето продължава през втория триместър, а при най-непогалените от съдбата – до края на цялата бременност.

Нормално ли е сутрешното гадене да спре изведнъж?

Колкото и невероятно да звучи – може. Може допреди този ден да сте имали огромни главоболия и една сутрин да се събудите и да сте като преродени сякаш нищо не се е случвало.

Снимка: iStock

Но може ли да се възвърне след това?

Най-лошото е, че сутрешното гадене може да се появи обратно. Това, че е престанало не означава, че опасността е преминала. Постарайте се да внимавате какво ядете, за да не провокирате гаденето да се завърне с още по-голяма сила, отколкото е било преди.

Свързани статии

Вредно ли е за бебето?

Противно на очакванията, сутрешното гадене и дори повръщането не е опасно за бебето. Жените, които развиват неприятното състояние хиперемезис гравидарум или тежка форма на сутрешно гадене също не застрашават плода си.

В тялото на майката винаги има хранителни вещества за бебето. По-опасното е да не се дехидратирате сериозно. Разбира се, при тежки форми на гадене и повръщане има голяма опасност от загуба на важни електролити, затова се налага лекарско наблюдение.

По какво да разберете, че спешно трябва да отидете на лекар след продължително тежко повръщане?

  • Ако не сте били способни да задържите храна в стомаха си през последните 24 часа
  • Ако цветът на урината ви е тъмен
  • Не сте уринирали повече от 8 часа
  • Ако имате слабост, замаяност или световъртеж при изправяне
  • Ако имате болки или спазми в коремната област
  • Повръщате кръв
Коментирай