Бременност

Защо картофите не се препоръчват по време на бременност?

Връзката на картофите с гестационния диабет

18.01.2016г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността трябва да се спазва специална диета, за да се избегнат излишно качване на килограми, опасни здравословни състояния и рискове за майката и бебето.

Гестационният диабет засяга много бременни жени по света. Експерти от Харвардския университет и Института по детско здраве и човешко развитие са направили изследване, което доказва, че честата консумация на картофи повишава риска от отключване на гестационен диабет при бременните жени.

Учените са проследили повече от 15 хиляди бременни жени в рамките на 10 години. Обект на проследяване била храната, която те консумирали и по-специално картофите.

Снимка: iStock

Крайният резултат показал, че от 21 693 бременности 854 били с гестационен диабет. Изследователите отбелязват, че страдащите от това състояние жени наблягали често на картофите в диетата си. Нишестето и въглехидратите в тях повишават нивата на кръвната захар.

Свързани статии

Когато бременна жена развие инсулинова резистентност, това допълнително повишава нивата на глюкозата в кръвта, а това от своя страна може да предизвика отключването на гестационен диабет.

Имайки предвид, че картофите повишават нивата на кръвната захар, учените са категорични, че бременните жени трябва да ги избягват или поне да ги консумират рядко и в малки количества.

Лекарите съветват картофите да се заменят с бобови храни, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести продукти, които намаляват гликемичния индекс. Спазването на подобна диета намалява гликемичния индекс с до 12%.

Коментирай