Бременност

Какво е епизиотомия и кога се налага при раждане?

Боли ли и за колко време заздравява?

22.01.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на раждането могат да възникнат всякакви непредвидени ситуации. Някои от тях налагат прибягването до една неприятна процедура, наречена епизиотомия.

Какво представлява тя и кога се налага?

За щастие, тази процедура се налага само в редки случаи. Представлява разрез в областта между вагината и ануса. Прави се в екстремни случаи, при които бебето по някаква причина не може да излезе от родилния канал твърде дълго.

При наложителна употреба на форцепс също се прибягва до епизиотомия, за да може уредът да бъде поставен на необходимата дълбочина.

Ако при други обстоятелства по някаква причина бебето се окаже с омотана около врата пъпна връв, отново епизиотомията е наложителна, защото е въпрос на секунди то да се задуши.

Боли ли?

Обикновено не боли, защото се поставя местна упойка, която притъпява усещанията при извършването на разреза. Възможни са болки след това.

В изключително редки случаи епизиотомия може да се направи и без упойка поради екстремни обстоятелства – ако бебето трябва да се извади по възможно най-бързия начин и е въпрос на секунди. В такива случаи няма технологично време за изчакване упойката да започне да действа.

Но тези случаи са много редки и не трябва да мислим за тях.

Какво можем да направим, за да намалим риска от налагане на епизиотомия?

Можете да смените позата по време на активното избутване на бебето. Подходящ начин да застанете е на четири крака в полулегнало положение, да се преместите настрани. Това ще помогне на бебето да премине по-лесно през родилния канал.

Раждането във вода също отпуска перинеума и намалява риска от епизиотомия.

Налагат ли се шевове?

Зависи от големината на разреза. Ако е съвсем малък, лекарите може да решат да го оставят да заздравее от само себе си. Ако обаче е по-широк се налагат няколко шева. Важно е да се следват указанията на лекарите, за да заздравее по правилния начин.

В противен случай съществува риск от отваряне на шева и трудности при зарастването.

За колко време заздравява?

В най-добрия случай и ако всичко е наред раната трябва да заздравее за около 10 дни.

Трябва да се има предвид, че в последната фаза на раждането при голямо бебе и при прекалено силно напъване областта на перинеума може да се разкъса сама без разрез. Затова трябва да се вслушвате в съветите на лекарите и акушерите по време на раждането.

Снимки: iStock

Коментирай