Бременност

Меланомът е по-смъртоносен за бременни жени

Бременните жени и наскоро родилите са по-уязвими от рака на кожата

26.01.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността жените, които страдат от меланом (рак на кожата) са по-склонни да умрат от него, отколкото онези, които не са бременни или не са били в близкото минало.

Това показват данните от скорошно изследване, публикувано в Списание на американската академия по дерматология, пише parents.com.

Изследователи от клиниката в Кливланд са разгледали случаите на повече от 460 жени с меланом под 50-годишна възраст и установили, че 41 от тях, които са били бременни по време на изследването или са родили в рамките на година са били с по-висок риск от злокачествено влошаване на болестта.

Учените установили след определяне на резултатите, че жените имат около 5 пъти по-висок риск да не оцелеят, ако имат диагноза рак на кожата по време на бременността или в рамките на година след раждането.

Снимка: iStock

Меланомът е с до 7 пъти по-висок шанс да образува метастази, ако се разрасне в тялото на бременна жена. Рискът от разпространение в други части и органи на тялото също е по-висок по време на бременност.

Не само това, ами жените били с около 9 пъти по-висок риск от поява на метастаза в следващите 7 години и половина, ако са били диагностицирани или лекувани от рак на кожата по време на бременността или скоро след нея.

Свързани статии

Лекарите били шокирани от тези констатации. Те не са напълно сигурни защо се случва така. Отдават тези рискове на промените в хормоналния баланс в тялото на бременната жена, както и понижените функции на имунната защита в този период.

Въпреки резултатите от изследванията, лекарите съобщават, че не е задължително да се разболеете от рак на кожата по време на бременност. От изключително значение е ранната диагностика и адекватно лечение. Посещенията при дерматолог трябва да са редовни.

Коментирай