Бременност

Какво означава големината на корема през бременността?

По-голям корем не означава задължително по-голямо бебе

05.02.2016г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Както при всичко останало, свързано с човешкото тяло, така и при бременността картината е индивидуална. Коремът на бременните жени се различава не само по форма, разположение, но и по големина.

Най-разпространеното схващане е, че ако е голям коремът, и бебето ще е голямо. Това обаче не е така. Какво може да повлияе големината на корема през бременността, големината на бебето и кои са най-разпространените погрешни вярвания?

По-голям корем не означава задължително по-голямо бебе

Големият корем невинаги означава, че носите голямо бебе. В много от случаите прекалено големият корем е признак на многоплодна бременност, но може да означава и че имате големи количества околоплодна течност, прекомерно натрупване на мастна тъкан в областта на корема поради свръхтегло, гестационен диабет.

По-малките бебета не се раждат непременно по-лесно

Широко разпространеното схващане, че малките бебета се изстрелват като тапи от корема на майката не е вярно. Най-важното и определящо условие за проблемно или безпроблемно раждане е разположението на бебето.

Независимо дали е малко, ако то е застанало неправилно в родилния канал, раждането няма да е лесно.

Жените с поднормено тегло невинаги раждат маломерни бебета

Поднорменото тегло, особено ако е свързано с екстремно недохранване, крие риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт. Но големината на бебетата обикновено природно е съобразена с тялото на майката и ако сте слаба жена по принцип това не значи автоматично, че бебето ви ще е малко, респективно и коремът.

Свързани статии

Има ли здравословни рискове за по-големите бебета?

Има рискове, но всичко зависи от причината бебето да е голямо. Някои бебета просто се развиват с по-големи размери, защото генетично майките са създадени да износят по-голямо бебе.

Ако обаче бебето е с нараснали размери заради неконтролиран гестационен диабет, наднормено тегло, качване на много килограми по време на бременността, преносване с 2 седмици след термина – това може да повлияе сериозно на здравето на детето в бъдеще.

Консумацията на големи количества мазнини и въглехидрати по време на бременността също може да повиши рисковете за здравето на едрото бебе по-нататък в живота.

Снимки: iStock

Коментирай