Бременност

Как да направите бременността си по-лека?

Няколко съвета за по-здравословна бременност

15.02.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността могат да възникнат различни неразположения. Дори това да не се случи и да имате гладко протичаща и безпроблемна бременност, тежестта на плода и промените в тялото са достатъчни, за да чувствате дискомфорт.

Какво можете да направите, за да облекчите бременността си?

Масаж

Редовният масаж помага за отпускане на мускулите, схващанията, болките в гърба и ставите. Това от своя страна облекчава затрудненото от килограмите и корема дишане. Редовните масажи оказват положително влияние и по време на раждането, защото мускулите са достатъчно добре отпуснати, за да действат правилно при изтласкването и преминаването на бебето през родилния канал.

Йога

От всички упражнения през бременността, йогата е най-полезна. Тя отпуска мускулите и прави сухожилията по-разтегливи. Това помага не само за износване на бебето, но и за по-леко раждане.

Чрез йогата връзките на сухожилията в тазовото дъно стават по-еластични, а това е полезно при изтласкването на плода по време на раждане. Мускулите на вагината стават по-здрави и работещи.

Дишането също се подобрява при йога по време на бременност. Това ви е необходимо за раждането. Правилното дишане спомага за по-лесното протичане на раждането, както и за намаляване на болките.

Оптимално позициониране на плода

Има теории, че заседналият начин на живот кара гръбнака на майката да се извива под натиска на гравитацията, което кара бебето да се позиционира във вътрешната задна част на матката. Ако това продължи до самото раждане, има рискове от неправилно позициониране на бебето и трудности при раждането.

Затова е препоръчително да се движите през бременността, за да държите гръбнака си изправен, а тялото и мускулите – активни. Това кара бебето по природен начин да заеме правилната позиция.

Свързани статии

Упражнения на Кегел

Упражненията на Кегел дават сила и устойчивост на вагиналните мускули като ги правят по-еластични и разтегливи. Редовните упражнения на Кегел допринасят за по-малкото медицински интервенции по време на естествено раждане. Те намаляват стреса в тазовото дъно и поддържат матката на мястото й.

Упражненията на Кегел предпазват и от поява на хемороиди и помагат за контрола на пикочния мехур по време на бременността.

Перинеален масаж

Перинеалният масаж представлява масаж на перинеума – областта между вагината и ануса, която често страда при тежко и трудно раждане. В тази област се получават разкъсвания или умишлени срязвания, за да бъде бебето извадено по-бързо.

Чрез редовен перинеален масаж кожата в тази зона става по-еластична, което намалява риска от разкъсвания.

Снимки: iStock

Коментирай