Бременност

Мислите, че сте бременна – какво трябва да правите и какво не?

Важни съвети за жени, които се опитват да заченат

17.02.2016г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато се опитвате да забременеете, трябва да спазвате някои съвети. Има моменти, в които няма как да проверите дали сте заченали, затова междувременно трябва да избягвате някои вредни практики и едновременно с това да наблегнете на други полезни такива.

Ако не сте сигурни дали сте забременели, това са нещата, които трябва и не трябва да правите!

Какво трябва да правите?

Да прочистите диетата си

Здравословното хранене е на първо място, когато се заговори за бременност и зачеване. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни протеини са хранителните вещества, които ще ви помогнат за правилното развитие на бебето ви в първите мигове от бременността.

Намаляването на захарта и изключването на изкуствените съставки в преработените храни е от съществено значение.

Четете етикетите на храните

Това ще ви помогне да ограничите вредните химически вещества и добавки в диетата си. Препоръчително е да се храните с органични продукти и храни, а не с пакетирани готови продукти.

Взимайте фолиева киселина

Фолиевата киселина помага за предотвратяване на вродени дефекти. Тя спомага за правилното развитие на невралната тръба на плода.

Фолиевата киселина помага за предотвратяване на неправилното развитие на мозъка и гръбнака с до 70%.

Движете се повече

Движението е здраве. То ще ви помогне и ако сте бременна. В никакъв случай не прекалявайте с тренировките, защото това може да има обратен ефект.

Разхождайте се, карайте колело, танцувайте, плувайте – тези натоварвания помагат за правилната циркулация на кръвта като едновременно с това не са екстремно изтощаващи.

Ограничете стреса

Лесно е да се каже, трудно е да се постигне. Въпреки това е важно да се опитате да намалите ежедневния стрес. За да го преборите се пазете от спусъците, които отключват стресови хормони. Отделяйте време за повече приятни занимания – срещи с приятели, време за любимия човек, разходки в природата и спорт.

Какво не трябва да правите?

Не взимайте лекарства, които не са предписани от лекар

Ако имате съмнение, че сте бременна, не взимайте лекарства, които не са ви предварително предписани от лекар. Това крие сериозен риск за бебето, тъй като всяко лекарство има своите вредни влияния. Не само това, но и химическите съставки в някои лекарства могат да повлияят негативно върху развитието на плода.

Свързани статии

Намалете оборотите

Напрегнатото ежедневие не само повишава нивата на стрес, но може да доведе и до високо кръвно налягане по време на бременността (прееклампсия), преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода и дори спонтанен аборт.

Опитайте леки упражнения, йога, пренатален масаж, с които да намалите стреса и тревожността.

Не преяждайте

Ако смятате, че сте бременна, недейте да ядете за двама. Това погрешно схващане носи само вреди на вас и вашето бебе. Плодът взима всички необходими хранителни вещества от организма на майката чрез плацентата. Ако приемате големи количества храна, това само ще затрудни нормалните процеси в организма ви и този на бебето, а и ще ви натрупа излишни килограми.

Снимки: iStock

Коментирай