Бременност

Овладяване на киселините през бременността

Какво причинява рефлукс и как да се справим?

20.02.2016г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Връщането на киселини по време на бременността е често срещан проблем при бременните жени. Киселини могат да се появят както в началото на бременността, така и в последните месеци.

Какво предизвиква киселини?

Киселините могат да се получат по всяко време на денонощието. В първия триместър това най-често се случва поради резките промени в хормоналните нива на бременната жена. Хормоните карат долния езофагеален сфинктер, представляващ еднопосочна клапа, да не се затваря правилно. При това положение киселините навлизат в хранопровода и причиняват парещ дискомфорт.

С напредване на бременността плодът нараства. Това допълнително избутва стомаха към диафрагмата. Притискането му пречи на нормалното затваряне на клапата на стомаха, което също допринася за поява на киселини.

Как да се справите с киселините?

Промяна в диетата

Храненето е от голямо значение за здравословната бременност, а и за намаляване на киселините. Има храни и хранителни комбинации, които причиняват повече киселини.

Мазните храни, цитрусовите плодове, някои кисели храни предизвикват допълнителни киселини в стомаха. Препоръчително е да ги избягвате.

Освен това храненето преди лягане е напълно непрепоръчително. Избягвайте да похапвате в легнало положение. Това също предизвиква връщане на киселини.

Спете леко повдигнати

Ако киселините ви се проявяват най-често вечер и през нощта, накарайте гравитацията да работи във ваша полза. Спете леко повдигнати, за да пречите на киселините да се връщат или поне да ги ограничите.

Хранете се бавно

Старателното сдъвкване на храната е от голямо значение за овладяването на киселините, защото колкото по-добре е обработена храната механично, толкова по-малко ресурс ще се изисква от стомаха.

Абсорбирането й е по-лесно, а това не предизвиква трудности в храносмилането, съответно киселини.

Пийте повече течности

Течностите помагат за разреждането на киселините. Те също спомагат за по-лесното разграждане на хранителните продукти.

Някои течности допринасят за балансиране на киселинността в стомаха. Такива са киселото мляко, прясното мляко, отварата от джинджифил.

Преди всичко проследете кои са храните и напитките, които предизвикват киселини и ги ограничете. Помнете, че всеки има индивидуален организъм и може да получи киселини от различни продукти.

Снимка: iStock

Коментирай