Бременност

Кога ехографът е неточен?

Какво пречи при определяне пола на бебето чрез ултразвук?

22.02.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ултразвуковото изследване е най-използваният метод за определяне пола на бебето по време на бременността. Той обаче понякога греши. Кога се случва това?

Прекалено рано направен преглед

Обикновено се счита, че между 18 и 20 седмица е най-добрият възможен ранен период за преглеждане чрез ехограф. В този момент от бременността гениталиите са в ход на оформяне и очертанията им се виждат добре.

Ако по някаква причина ехографът бъде направен преди този период, полът на бебето може да се сгреши.

Апаратът може да сгреши

Колкото и странно да звучи, апаратът за преглед може да сгреши. Не всички болници са снабдени с най-модерно оборудване, а старите апарати за ултразвук нямат всички възможности на по-съвременните.

Затова дори техниката понякога може да сбърка.

Бебето се противи

Бебетата като че ли имат своя характер още отпреди раждането. Някои бебета просто не искат да се разкрият пред лекарите. При всеки преглед все се случва така, че бебето слага преграда между половите си органи и ултразвука. При това положение разпознаването на пола на този етап е много трудно.

Опитът на специалиста

И лекарите са хора – и те грешат. Някои по-неопитни специалисти по образна диагностика често грешат пола на бебето. Това се случва най-вече когато обявяват момиченцата за момченца заради омотаната пъпна връв около гениталиите. Тя създава впечатление на мъжки полов орган, а не е.

Теглото на майката

Свръхтеглото на майката може да се окаже непробиваема преграда за ултразвука. По принцип той преминава през меките тъкани на тялото, за да открие какво стои зад или под тях.

Понякога това се случва дори при майки с не чак толкова наднормено тегло. Просто ако има повече натрупани коремни мазнини, ултразвукът се затруднява да проникне. Това възпрепятства определянето на пола на бебето.

Коментирай