Бременност

Опасни ли са стомашните спазми в ранна бременност?

Симптоми, причини и лечение на стомашните спазми

02.03.2016г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стомашните спазми по време на бременност са често срещан симптом. Понякога се проявяват в ранните етапи на бременността. Обикновено няма място за притеснение, но все пак е добре да се знае кога е редно да се потърси лекарско мнение.

Нормално ли е да възникват стомашни спазми в ранна бременност?

В началото на бременността стомашните спазми обикновено са нормално явление. Те се случват заради настъпващата промяна в хормоналните нива и физическите промени в тялото на бременната жена.

При някои жени се наблюдават освен спазми и леко кървене, когато ембрионът се имплантира в маточната стена. Спазми могат да се усетят и ниско долу в коремната област около матката, както и с напредване на бременността.

Някои жени изпитват спазми в стомашната и коремната област по време на секс заради натиска, който се упражнява.

Какво представляват стомашните спазми?

Стомашните спазми представляват мускулни съкращения, често придружени с лека болка. Ако болките се увеличат, трябва незабавно да посетите лекар. Възможно е да получите киселини, предизвикани от стомашните крампи, изтласкващи стомашните сокове.

С какво можете да успокоите стомашните спазми?

По време на бременност може да се приемат известни дози парацетамол. Освен това можете да си вземете топла вана, която да ви помогне да отпуснете мускулите си. Леките упражнения също допринасят за успокояване на стомашните спазми. Ходенето, плуването са прекрасни алтернативи за физическа активност по време на бременност.

Спането с топла бутилка върху стомаха е ефективно при леки стомашни болки и спазми. Масаж в долната част на гърба също се отразява добре.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Леките спазми в началото на бременността се считат за нормални, но ако силата им се увеличи, незабавно трябва да потърсите лекаря си. Различните видове инфекции могат да са в основата на тези симптоми.

Ако освен спазмите се появи кървене и зацапване, това може да е сигнал за спонтанен аборт.

Снимки: iStock

Коментирай