Бременност

Опасна ли е миомата по време на бременност?

Бременност с наличие на миома

10.03.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени установяват, че имат миома на матката по време на прегледите, свързани с бременността. Различните изследвания установяват наличие на фиброзна тъкан или формация по стената на матката, която обаче не може да бъде отстранена заради плода.

Опасни ли са миомите през бременността?

В повечето случаи миомата не представлява опасност за плода или майката по време на бременността. Разбира се, това зависи от местоположението, големината и характера ѝ.

Усложнения се наблюдават рядко, но все пак те могат да включват най-често болки, гадене, повишена температура, повръщане и повишение в нивата на белите кръвни клетки (левкоцити).

Болка

Болката се наблюдава, когато миомата увеличи размерите си и притисне друга тъкан. Ако растежът на фиброзната тъкан е по-бърз от обикновено, болката може да е по-силна. А растеж почти винаги има заради по-богатото кръвоснабдяване на матката по време на бременността.

Болките обикновено се облекчават с парацетамол, тъй като той е единственото позволено болкоуспокояващо по време на бременност. В по-тежки случаи се предписват и други медикаменти, които не трябва да се взимат самосиндикално.

Снимка: istock

Усложнения

Усложнения може да предизвика местоположението на миомата. Ако тя се намира точно върху плацентата, това може да намали кръвоснабдяването на плода. Съществува риск от преждевременно раждане или раждане с усложнения като затруднено дишане, проблеми с поддържането на теглото и температурата на тялото на бебето.

Ако бъдат забелязани подобни признаци, може да се наложи раждането да бъде предизвикано малко по-рано от термина или да бъде назначено секцио.

Усложнения по време на раждане

В зависимост от местоположението на миомата бебето може да се разположи седалищно точно преди раждането. В такива случаи се налага спешно цезарово сечение.

Миомата може да направи и вагиналното раждане невъзможно, ако се намира в долната част на матката. Близостта ѝ с шийката на матката може да попречи на самото раждане, което отново налага спешно секцио.

Миоми с прекалено големи размери и такива, силно сраснали със здравите тъкани на матката, могат да наложат хистеректомия, което се случва в редки случаи.

След раждането обикновено миомите се свиват. Лекарят ви ще прецени какво ще се предприеме след това. Ако миомата остане с малки размери, може да не се наложи операция в близките години.

Коментирай