Бременност

Най-честите кожни проблеми през бременността

Кожни изменения, наблюдавани при бременни

12.03.2016г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

По време на бременността могат да се наблюдават различни промени в тялото на майката. Едни от най-често срещаните са кожните промени. През бременността обликът, цветът и текстурата на кожата могат да се променят.

Кои са най-често срещаните промени в кожата по време на бременността?

Акне

Появата на гнойни пъпки през бременността не е рядък феномен. Най-често акнето се дължи на променените нива на хормоните в тялото на майката. Секрецията на мастните жлези се ускорява. В резултат кожата става по-мазна, лъщяща и секретира повече себум.

Запушването на порите предизвиква възпаление и крайният резултат са гнойните пъпки.

Мелазма или линеа негра

Мелазмата представлява натрупване на пигментни петна на определени места по кожата. Много характерна за бременността е появата не само на тъмни петна по откритите части на тялото и лицето, но и появата на тъмна ивица по корема на бременната, разположен вертикално по цялата му дължина.

Хормоните отново са в основата на това кожно изменение. То е безопасно за здравето.

Пигментните петна по лицето са известни още като „маската на бременността“. Образуват се най-вече около горната устна, носа, скулите, брадичката и челото.

След раждането тези кожни изменения изчезват с времето. Ако това не стане от само себе си се прибягва до лечение с ретинол. Необходима е консултация с лекар за изясняване на ситуацията.

Снимка: iStock

Силен сърбеж

Много рядко срещано заболяване, но все пак е възможно да се случи. Нарича се холестаза и се получава най-вече поради нарушена чернодробна функция.

Съпътстващи симптоми са гадене, повръщане, изпотяване, пожълтяване на кожата.

Свързани статии

Смята се, че холестазата също може да се провокира от много повишени нива на хормоните по време на бременността. При нарушена функция на черния дроб в кръвния поток се натрупват киселинни съединения, които причиняват сгъстяване на кръвта и съсиреци. Тези съсиреци са опасни за здравето и живота на майката и бебето. Могат да предизвикат намалено количество кислород или преждевременно раждане.

Уртикария и кожни плаки

Тези състояния започват обикновено с малки обриви на определени места по тялото, най-често крайниците. Случват се около 37-ата седмица на бременността. Постепенно обривите се разпространяват и обхващат раменете, гърба, врата, кръста, стъпалата.

Смята се, че тези обриви не са опасни за бебето и майката, но те могат да бъдат много упорити и трудни за понасяне, защото са силно сърбящи. Обикновено отшумяват след раждането.

Коментирай
Свободно време