Бременност

Полезни ядки по време на бременност

Хапвайте лешници

14.03.2016г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременност от голямо значение за здравето на майката и плода е да се консумират много здравословни храни. Те трябва да доставят необходимите хранителни елементи и да помагат да останете в добра форма.

Ядките влизат в списъка на полезните храни по време на бременност. Кои и защо е добре да консумирате, вижте в следващите редове.

Орехи

Орехите са едни от най-полезните ядки за бременни, тъй като са богати на важните омега-3 мастни киселини и полиненаситени мазнини. Омега-3 мастните киселини помагат за развитието на мозъка на бебето ви.

При много бременни жени се наблюдава дефицит на тези мазнини. От друга страна мононенаситените мазнини, на които са богати орехите, могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания.

Както всички ядки, така и орехите са добър източник на протеини. По време на бременност жената се нуждае от поне 70-100 грама протеини на ден.

Бадеми

Бадемите също като орехите, съдържат здравословни ненаситени мазнини, които помагат за намаляване на холестерола. За разлика от орехите, бадемите не съдържат омега-3 мастни киселини, но са добър източник на калций, желязо, калий, витамини А и Е.

Може да ги консумирате сурови, в смутита или преминали термична обработка. Избягвайте тези, които са осолени или с други пикантни подправки. В около 30 грама бадеми се съдържат приблизително 6 грама протеини.

Фъстъци

Ако обичате фъстъци, по време на бременността може спокойно да ги добавите към менюто си. Те също съдържат здравословни ненаситени мазнини, фолиева киселина, витамини от групата В.

Свързани статии

Също така, една шепа фъстъци на ден ще ви осигури около 7 грама протеини.

Други черупкови ядки, които се разрешават за консумация по време на бременност са лешници и шамфъстък, които са полезни за здравето на сърцето. Ядките са богати и на витамин А, витамини от групата В, калий, желязо, магнезий, фосфор и други важни витамини и минерали.

Снимка: istock

Коментирай