Бременност

Как да се храните, ако искате да забременеете?

Важни хранителни навици, които да спазвате преди зачеване

20.03.2016г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Подготвянето на организма за зачеване не е лесна работа. Жената трябва абсолютно да забрави за вредните навици, с които е свикнала, за да бъде тялото ѝ достатъчно готово за отглеждането на бъдещото бебе.

За целта най-голямо значение има храната. Освен нея физическата активност и поддържането на здравословно тегло също са не по-малко важни. Как трябва да се храните, ако искате да забременеете скоро?

Наблягайте на плодовете и зеленчуците

В тях се съдържат само и единствено полезни хранителни вещества – витамини, минерали, фибри, антиоксиданти. Всички те противодействат на свободните радикали, които са тотално вредни за организма и процесите в него.

Яжте повече билки и подправки

Те са още един начин за природна доставка на големи количества антиоксиданти за организма. Те предпазват клетките от бързото стареене, причинено от свободните радикали. Освен това са чудесен начин да държите гестационния диабет далеч от вас по време на бременността, защото билките и подправките понижават кръвната захар и правят клетките по-чувствителни към инсулина.

Не намалявайте протеините

Погрешно много хора смятат, че протеините са вредни за здравето, че причиняват висок холестерол и повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Това важи единствено за протеините, добити чрез консумация на наситени и трансмазнини. Полезни протеини се съдържат в рибата, постното месо, бобовите растения, пълнозърнестите храни. Затова наблегнете на тях.

Не пропускайте омега-3 мастните киселини

Есенциалните омега-3 мастни киселини са важна част от подготовката на организма за бременността. Те изграждат стените на клетките. Правят сърдечносъдовата система по-функционална, спомагат за детоксикацията на тялото и балансират нивата на холестерола и триглицеридите.

Не яжте преработени меса

В преработените меса се съдържат вредни химически вещества, които повишават риска от вътрешни възпаления, хормонален дисбаланс, дори повишават риска от рак при прекомерна и продължителна консумация.

Движение и тегло

Движете се повече, за да поддържате здравословни граници на теглото си. Колкото по-активни сте, толкова по-добре ще функционират клетките на вашето тяло. Дори да имате излишна мастна тъкан, тя ще функционира по различен начин, ако тренирате всеки ден. Движението винаги е от огромно значение.

Снимки: iStock

Коментирай