Бременност

Сигурни симптоми на спонтанен аборт

Какво подсказва за внезапно прекъсване на бременността?

27.03.2016г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спонтанният аборт е нещо, което никоя съзнателно бременна жена, която иска да износи своето бебе не желае да й се случи. Кошмарът е ужасяващ, а психологическите последици тежки.

Какви са симптомите на спонтанен аборт?

Кървене

Кървенето е сред най-силните предупредителни знаци, че нещо не е наред с бременността. Независимо дали е леко или силно, трябва да се консултирате с лекар незабавно, за да изключи възможни сценарии.

Обилното кървене в повечето случаи неминуемо говори за спонтанен аборт.

Спазми

Спазмите са вид контракции или свиване на мускулната тъкан на матката, която се опитва да изтласка мъртвия плод.

Ако бременната жена усеща подобни симптоми, те могат да подсказват за спонтанен аборт. Спазмите може да са придружени с болки в коремната област и в гърба.

Понякога тези симптоми съвпадат с лъжливите контракции на Бракстън Хикс. При всички случаи консултацията с лекар е задължителна.

Остри постоянни болки

Ако матката ви се опитва да изтласка плода, ще изпитвате остри болки в коремната и гръбната област, които няма да стихват. Болките преминават от остра към тъпа форма и обратно, но не изчезват.

Гаденето изчезва

Сутрешното гадене е характерно в началните месеци от бременността. При някои жени то продължава и в напреднала бременност.

Ако внезапно гаденето изчезне и са налице гореспоменатите симптоми, много вероятно е, че правите спонтанен аборт.

Просто усещате, че не сте бременна

Освен всичко останало позивите за често уриниране, напрежението в гърдите, умората и всички типични симптоми на началната бременност са изчезнали.

Снимки: istock

Коментирай