Бременност

Кървене след секс по време на бременност

Как да намалите риска?

29.03.2016г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Сексът по време на бременност е нещо нормално и не е забранен, освен ако няма медицински причини. Въпреки приятните изживявания и усещания, понякога може да се появи леко кървене след края на половия акт. Малко вероятно е да сте наранили бебето, защото то е добре защитено в амиотична торбичка. Въпреки това е добре да обърнете внимание на кървенето без да се притеснявате излишно.

Има много нормални причини, поради които една жена може да кърви след секс, когато тя е бременна. По време на полов акт, както и заради бременността, притокът на кръв към областта на шийката на матката и влагалището се увеличава. В тези деликатни места има много малки капиляри, които са деликатни и могат да се спукат по време на полов акт.

Шийката на матката също е нежна и лесно може да се дразни или кървенето може да бъде причинено от наличието на неракови полипи на матката. Лекото кървене след полов акт не бива да ви притеснява.

Но ако се появи болка и течението не спира, случва се всеки път след полов акт, добре е да се консултирате с лекар. Също така, ако сте имали анамнеза на спонтанни аборти в миналото, най-вероятно лекуващият ви лекар ще ви препоръча да се въздържате от секс поне в първия триместър.

Как да намалите риска от кървене след секс по време на бременност?

Може да опитате с различни секс пози, които оказват по-слаб натиск върху матката. Такава е поза „Лъжички“ например. Докато я изпълнявате, проникването не е толкова дълбоко, но се стимулира G точката, което означава, че не само ще намалите риска от нежелано кървене, но и ще достигнете до оргазъм.

Не забравяйте, че в тази секс поза може да се гушкате и галите с партньора, както и той да стимулира други ваши ерогенни зони, които по време на бременност стават в пъти по-чувствителни.

Бъдете внимателни с аналния секс. Ако сте от двойките, които практикуват анален секс, с него също трябва да внимавате. Той може да доведе до влошаване на хемороидите, ако ги имате, и да доведе до загуба на кръв. Ако загубата на кръв е висока, това може да повлияе на бебето, както и на вас.

Свързани статии

Аналният секс крие риск от инфекция, от прехвърляне на микроби и бактерии от ануса към влагалището. При бременни с плацента превия, състоянието може да се влоши от аналния секс. Когато му се отдавате, бъдете внимателни и ползвайте лубриканти.

Кога е задължително да се консултирате с лекар?

Важно е да обърнете внимание на кръвотечението. На цвета му, гъстотата, честотата. Също така, ако в него има съсиреци, когато течението е придружено с болка или е безболезнено, ако имате припадъци и световъртежи, висока температура.

Снимка: pixabay.com

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
иван ( преди 6 години )
Жена ми много я беше страх. И само първите месеци на бременноста правихме секс, рядко и само ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар