Бременност

Родителски грешки при избора на име за бебето

Как не трябва да се действа при създаването на името

18.04.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Бременна сте, очаквате с нетърпение своето бебе, но с бащата все още не сте измислили име на мъничето.

Това е притеснение, което терзае повечето бъдещи родители, които не са решили от самото начало как ще се казва тяхното дете. Някои решават да се впуснат в креативност, която често е по-вредна, отколкото полезна за бебето. Все пак то ще носи името си цял живот – помислете и за това!

Какво никога не трябва да правите, когато избирате име за бебето си?

Не комбинирайте различни имена

Много родители правят грешката да създават имена, съчетавайки имената на своите родители. Как да кръстим бебето само на едната баба, когато другата ще се разсърди?!

Немалко кавги са се случвали в семействата по този повод. Накрая родителите кръщават детето Маратонка на двете баби – Мара и Тонка.

За да не изпадате в подобни нелепи ситуации, просто дайте индивидуално име на бебето си, което да носи само то и никой друг.

Не изменяйте произношението

Понякога майките и бащите на новородените мъничета решават да изменят ударението или произношението на името на своето дете. Някои го правят в чест на определен човек, други го правят просто за да е по-различно, трети от невежество.

Причините могат да са много, но крайният резултат не е особено приятен. Така например вместо малкото момченце да бъде кръстено просто Даниѐл, родителите решават да изместят ударението и името да звучи така – Да̀ниел. Получава се едно нехарактерно за българския език английско звучене, което е излишно.

Не смесвайте вашите собствени имена

Някои родители пък много искат детето да носи частица от имената на двамата си родители. Това обаче невинаги звучи добре, пък и на детето може да не му хареса, когато порасне и осъзнае този факт.

Съгласете се, че е и малко егоистично от страна на родителите да кръщават детето на себе си, освен ако не е умишлено като в случаите, когато първородните синове се кръщават на бащите.

Свързани статии

Не прибавяйте излишни букви

В случаите, в които добавянето на букви е прието, името не звучи никак странно, например Анна, вместо само Ана. Но някои родители всячески се стремят името на детето им да е по-различно от това на останалите, които го носят и добавят излишни букви към него, например Лоретта вместо Лорета или Марианна вместо просто Мариана.

Удължаването на съгласната не прави името по-интересно, пък и надали хората ще го изговарят точно така, както е записано по документи, което губи смисъла на цялото „упражнение“.

снимки: iStock

Коментирай