Бременност

Преодоляване на умората в началото на бременността

Няколко природни техники

24.04.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-ранните симптоми на бременността в много случаи е крайното изтощение. Много бременни жени чувстват умора през цялото време на деня. Спали са 10-12 часа и въпреки това се събуждат изморени и нямат никаква енергия.

Това се дължи на промяната в хормоните в тялото на бременната жена. Метаболитните процеси в организма търпят огромни промени, за да се нагодят към нуждите на нарастващия плод. Ето защо вероятно ще изпитвате тази силна умора до края на 14-ата седмица.

Обикновено след този период чувството на непрекъсната умора намалява. В някои случаи изтощението може да продължи и по-дълго – почти до края на втория триместър. Важно е да си почивате, да не се пренапрягате и да се вслушвате в тялото си повече.

Не мислете, че ако не обръщате внимание на умората, тя ще отмине от само себе си.

Какво можете да направите, за да преборите постоянната умора?

За да преодолеете непрекъснатата умора е необходимо да промените някои свои навици от преди бременността. Така тялото ви ще понесе по-леко промените и ще се адаптира по-ефективно.

Взимайте необходимата доза сън. Това е най-важното нещо в този период. Ако не можете да спите 10-12 часа без прекъсване през нощта, подремвайте и през деня. Така ще компенсирате липсата на енергия.

Яжте по-богати на желязо храни. Желязото участва в метаболитните процеси, играещи роля за енергията в тялото. Листните зеленчуци трябва да присъстват неизменно в менюто ви.

Избягвайте кофеина. Сладките закуски също дават силен моментен тласък на енергията, който скоро след това спада рязко и ви кара да се чувствате още по-отпаднали.

Упражнявайте се с леки тренировки. Раздвижването на кръвообращението винаги има положително значение върху енергийните нива. Леките упражнения ще ви ободрят и ще ви тонизират.

Снимки: iStock

Коментирай