Бременност

Топ 5 на суперхраните за бременни

Храна за здравословна бременност

14.07.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето по време на бременността е една от най-съществените предпоставки за здравословно израстване на плода. Ето защо е важно да внимаваме какво ядем, докато в корема ни се развива един малък и крехък живот.

Балансираната диета е от съществено значение, но има суперхрани, които задължително не трябва да бъдат пропускани в ежедневното меню. Ето и топ 5 на суперхраните, които нито една бременна жена не трябва да пропуска.

Почти всички плодове

Плодовете са прекрасен източник на витамини и фибри. Те дават енергия и доставят на организма така важната за бременността фолиева киселина. Освен нея плодовете носят и желязо, калций и витамини.

Тъмнозелени листни зеленчуци

Зеленчуците са важна храна по време на бременността, а и не само, но тъмнозелените листни зеленчуци спокойно могат да бъдат наречени суперхрана, защото са невероятно богати на витамини, фибри и фолиева киселина.

Риба

Рибата е най-добрият източник на полезни протеини и мастни киселини. Високото съдържание на желязо в месото на рибата също играе важна роля през бременността. Омега-3 мастните киселини в рибата дават възможност за правилно и пълноценно развитие на мозъка на бебето.

Пъстървата, сьомгата и сардините са най-подходящи по време на бременността.

Бобови растения

Бобовите растения са невероятни, защото едновременно носят на организма протеини като намаляват нивата на кръвната захар и създават усещане за ситост в продължение на часове.

В бобовите култури се съдържат още изключително полезни фибри, регулиращи здравето и работата на храносмилателния тракт. Те са прекрасно допълнение към ежедневното меню.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добър доставчик на витамини от групата В. Те са богати на така полезните фибри. Също така съдържат и завидни количества калций, желязо и фолиева киселина.

Снимки: iStock

Коментирай