Бременност

5 начина мъжете да се подготвят за идването на бебето

Бременността не е лека нито за жените, нито за мъжете

17.07.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За една жена бременността, особено ако не е планирана, е истински стрес. Нуждата от време, за да се приспособи към шока от новината за промяната в живота ѝ е голяма. Бъдещите татковци дори изживяват още по-голям шок, защото психически усещат себе си малко като странични наблюдатели, които просто биват поставени в новата ситуация след като бебето се появи на бял свят.

Всичко това е напълно нормално. Няма място за притеснения. Има място единствено за психическа подготовка в очакването на бебето, която ще помогне на мъжете да приемат новостите и да се приспособят по-лесно към промените в живота след появата на рожбата.

Упражнения за освобождаване на напрежението

Физическото натоварване е най-добрият начин за справяне със стреса. Ето защо е препоръчително за бъдещите татковци да изразходват излишната енергия, за да се освободят от напрежението и страховете си от бъдещото бащинство.

Не премълчавайте

Важно е да изказвате на глас страховете и притесненията си пред своята половинка. Това ще ви помогне да обсъдите всичко, което ви тревожи.

Ако се налага не се страхувайте дори да плачете пред половинката си. Тя ще ви разбере. Нейните хормони също са разбунтувани от бременността. Ако потискате емоциите си е много по-вероятно да изпаднете в депресия и това важи както за бащите, така и за майките.

Снимка: iStock

Не се плашете да бъдете уязвими

Мъжете са свикнали, че трябва да проявяват стоицизъм и геройство, за да не изглеждат слаби в очите на нежните си половинки. Но няма нищо лошо да показват и уязвимостта си, когато е необходимо. Така проблемите се решават много по-лесно, когато изкажеш притесненията и страховете си.

Да признаеш, че ти е трудно всъщност е по-голямо геройство, отколкото да се правиш, че всичко е наред. Стресът в организма се покачва много повече в такива случаи.

Упражнявайте се да държите бебе

За татковците е полезно да се поупражняват в държането на бебе преди тяхното собствено да се появи на бял свят. Ако имат притеснения, че няма да се справят или нещо друго, свързано с появата на бебето е препоръчително да се опитат да подържат нечие бебе като вид упражнение.

Участвайте в подготовката за раждането активно

За бременните жени е от голямо значение дали техният партньор ще вземе активно участие в подготовката за раждането и дали ще окаже подкрепа в този труден момент, а и преди това. Ето защо като вид терапия мъжете могат да вземат активно участие в подготовката като по този начин едновременно ще помогнат на себе си и на половинката си.

Коментирай