Бременност

Какво влияе на шанса да заченете с близнаци?

Има фактори, които могат да определят това

12.08.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои жени смятат, че да родиш близнаци си е чист късмет – така ще уцелиш с един куршум два заека!

В повечето случаи генетичната наследственост играе най-важната роля за зачеването с близнаци. Това се отнася най-вече за еднояйчните близнаци, които произлизат от една оплодена яйцеклетка.

Науката все още не е напълно сигурна по какви механизми се случва този феномен. Той не може да бъде повлиян от специфични външни или вътрешни фактори.

Докато зачеването с двуяйчни близнаци не е така. То може да се повлияе от някои фактори.

Какво може да повлияе шансовете ви за зачеване с близнаци?

 

Фамилна история

Фамилната история е нещо, което няма как да промените, но е добре да знаете шансовете си. Ако във фамилията ви е имало повече от един случаи на раждане на близнаци, вероятно вашият шанс също не е никак малък. Е, поне не е близък до нулата.

Няма значение дали в рода на мъжа ви има близнаци, защото в този случай вие като майка сте важна. Жената произвежда яйцеклетките. Ето защо е по-важно да проследите дали във вашия род има близнаци.

Начинът ви на живот

Начинът на живот има значение за това дали ще заченете с едно, две или повече бебета. Жените, които се придържат към диети бедни на мазнини, особено вегетарианките и веганките, имат много по-малки шансове да имат многоплодна бременност.

Една от възможните причини за този феномен е, че хормоналният баланс при ядящите и неядящите месо е различен. Деленето на клетките също става по различен в известен смисъл начин. Съдържанието на мазнините в диетата има съществено значение за деленето на клетките, дори извън условия на бременност.

Броят на децата, които вече имате

Много по-вероятно е да заченете с близнаци, ако сте имали много бременности. Науката доказва, че колкото повече са опитите за зачеване, толкова повече се увеличава шансът някой от случаите да е именно с повече от едно бебе.

Фактът, че зачевате лесно също може да се окаже благоприятстващ многоплодна бременност. Това е така, защото явно вие сте добър „инкубатор“, в който лесно се развиват здрави зиготи.

Вашата възраст

Възрастта на майката също има значение за раждането на близнаци. Обикновено най-много са случаите на многоплодна бременност между 30 и 40 години. Това се дължи на промяната в репродуктивната функция на жената с годините. В някои моменти може да се отдели повече от една годна за оплождане яйцеклетка и чудото става.

Но това се случва най-често при пълна зрялост на жената, която се смята, че настъпва именно между 30 и 40-годишна възраст.

Мястото, на което сте се родили

Изследванията показват, че в Западна Европа се наблюдава раждане на близнаци веднъж на всеки 60 раждания. Докато в Югоизточна Азия тези случаи са много по-редки, пише motherandbaby.co.uk.

А например в Нигерия се случва близнаци да се родят на всяка 20-та или 30-та бременност, което е значително по-голям шанс.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Мариела ( преди 7 години )
Моят случай е странен. Разбрах, че имам близнаци след серия от проблеми. Аз съм на 38 години и дълго време не можех да забременея. С мъжа ми опитвахме да си имаме бебе, но така и не се получаваше. Той има брат близнак и винаги много съм искала и аз да имам близнаци, въпреки че знам колко е трудно да се гледат. Най-накрая след много мъка най-накрая разбрах, че голямата радост ме е споходила. Започнаха изследвания, тестове. Първоначално не се знаеше, че са близнаци даже. Мислеха, че е едно бебче. Всяка нощ си лягахме с мисълта за нашата радост. Изведнъж се оказа, че резултатът от БХС е много лош. Направо се побърках. Така желаното бебе можеше да е болно. Тогава обърнах света, за да търся друго изследване. Направих си пренатална диагностика в германия пренатест за синдрум на Даун и други аномалии. Докато чаках се побърках. Когато ми се обадиха да ми кажат, че БХС-то е сбъркано и всичко е наред щях да умра от радост. Но още по-изумителното беше, че бебетата бяха ДВЕ! Щях да имам близнаци. А и не се налагаше амнеоцентеза. Изкарах си бременността без проблеми и родих две здрави деца. Сега ги гледам. Трудно е, но те са най-голямата ми радост. Да си майка на близнаци е най-голямото щастие и благословия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар