Бременност

Начини за обезкосмяване през бременността

Кои са опасни и кои не?

08.08.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оформянето и обезкосмяването на бикини линията при бременните жени е истинско предизвикателство. С напредване на бременността коремът става все по-голям, което пречи на движенията на майката. Ето защо поддържането на естетична бикини линия е доста трудно.

Освен това много жени си задават въпроса кой метод за премахване на окосмяването по време на бременността е удачен и безопасен. Ще разгледаме някои от най-популярните техники за отстраняване на нежеланото окосмяване.

Коламаска

Коламаската е напълно безопасна по време на бременност. Единственото притеснение на повечето жени е, че може да боли. Да, това е факт. Бременните жени изпитват много по-силна болка при коламаска от останалите. Това се дължи на повишеното кръвоснабдяване в областта на гениталиите по време на бременността.

Могат да се появят още подувания, синини, спукани капиляри.

Лазерно обезкосмяване

Все още няма стабилни доказателства за това дали лазерното обезкосмяване е безопасно по време на бременност. Много жени се страхуват да се подлагат на подобни процедури в този период. За други пък тази процедура е болезнена. При тях се налага използването на локални упойки и обезболяващи кремове.

Снимка: iStock

Депилиращи кремове

При тези продукти мненията също са противоречиви. Няма достатъчно доказателства за въздействието им по време на бременност. В някои от тях се срещат съставки със съмнителен ефект върху здравето като бариев сулфид, калциев тиогликолат.

Това са съединения с потенциален вреден за здравето характер.

Бръснене

Бръсненето е класически метод за обезкосмяване, който се води безболезнен и безопасен с изключение на рисковете от порязване и инфекции.

Бръсненето е най-евтиният начин за премахване на нежеланото окосмяване, което го прави предпочитан от много жени.

Специалистите съветват обаче да сте много внимателни с острието в последните седмици от бременността, защото нарастващият корем може да ви попречи да изпълните процедурата правилно. Съществува риск от сериозни наранявания, които могат да усложнят положението ви точно преди раждане.

Последното, което ви трябва са порезни рани, които да възпрепятстват раждането или най-малкото да го направят по-болезнено.

Коментирай