Бременност

Най-първите и скрити сигнали за настъпващо раждане

Незабележими за много жени

13.10.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременните жени, раждащи по нормален път, често се питат за симптомите и сигналите на настъпващото раждане. Не всички жени успяват да забележат малките симптоми на започващия родилен процес.

Наред с явните признаци, ще ви разкрием и онези най-ранни симптоми, които скришно подсказват, че раждането започва.

Облекчение на стомашните киселини

Нарастващият корем с малкото бебче в него предизвиква у много бременни жени силни и изгарящи киселини в последните месеци от бременността. Непосредствено преди раждането обаче киселините спират. Този процес може да започне дори няколко дни преди същинското раждане.

Спирането на киселините се дължи на избутването на плода ниско долу в коремната област и навлизането му в родилния канал. Така натискът върху стомаха намалява, а с него и изливането на киселини в хранопровода.

Болки в гърба

Болките в гърба се предизвикват от завъртането на плода с главата надолу в позиция за излизане от родилния канал. Ето защо могат да се появят по-силни и на пръв поглед нетипични болки в долната част на гърба.

Изтичане на водите

Спукването на амниотичния сак и изтичането на течността от него е един от най-явните знаци, че раждането е започнало. Въпреки това, могат да минат часове след изтичането на водите, докато бебето се появи на бял свят.

Снимка: iStock

Цветно течение

По време на бременността шийката на матката бива „запечатана“ от гъста слуз, която има за цел да предпази плода. Няколко дни преди раждането тази слуз може да се разхлаби и да изтече. Цветът ѝ може да е кафяв, жълт, розов, а консистенцията ѝ – желеподобна. Не трябва да се плашите, че имате кървене.

Изтичане на секрет от зърната

Гърдите ви се подготвят за предстоящото кърмене и най-вече за освобождаването на коластра в първите минути след раждането. Тя е много важна за здравето и имунитета на бебето. Ето защо няколко дни преди раждането зърната ви може да започнат да мокреят и да освобождават рядък секрет.

Свързани статии

Диария

Хормоните, които помагат за получаването на разкритие „разхлабват“ и чревната флора. Ето защо може да се появи неочаквана и на пръв поглед необоснована диария.

Внезапен прилив на енергия

За раждането е нужна енергия и природата знае това. Ето защо преди да започне раждането може да усетите внезапен прилив на енергия. Дори може да ви се прииска да чистите, подреждате, перете и да се занимавате с иначе изморителна работа.

Промяна в походката

Преди раждането походката може да се измени и да стане нетипична за бременната жена. Характерно е патешкото ходене с леко раздалечени крака или пък ходене със стъпалата навътре. Получава се заради разширяването на костите в малкия таз, нужно за излизането на плода.

Коментирай