Бременност

Спонтанен аборт - видове, причини, симптоми

20.02.2007г. / 23 46ч.
Аз жената
Спонтанен аборт - видове, причини, симптоми

Видове

“Химическа” бременност
Когато спомена този термин, често лекарите в клуба, а и другаде реагират негативно и отричат подобно понятие. Но тъй като моя приятелка, която живее в САЩ го преживя, след това заедно четохме за това. В този случай оплождане настъпва, но по една или друга причина зиготата не успява да се имплантира в матката. Тогава цикълът закъснява само с няколко дни и евентуално е малко по-обилен. Жената вероятно никога не би разбрала за това, ако не си е правила ранен тест за бременност.

“Кухо яйце”
Това е може би един от най-често срещаните случай. Много гинеколози наричат по този начин всички прекратени в много ранен стадий бременности. Но всъщност понятието идва от факта, че се е получило оплождане, започнало е някакво развитие на плода, но в много ранен стадий е прекратено. Това, което се наблюдава в този случай с помощта на ултразвук е наличие на имплантиран плоден сак, но без наличие на плод в него. Това обикновено се случва до 5-6 седмица.

Спонтанен аборт
Предшества се от яркочервено кървене и менструални болки. Може да се предизвика както при аномалии в плода, така и от ред други причини като стрес, физическо усилие и други.

Мissed abortion
Не знам за подходящо наименование на български език. Това е, което се случи с мен. В даден период плодът спира да се развива, но организмът продължава да отделя хормони. Жената се чувства бременна и по нищо не може да предположи какво се е случило. Истината се разкрива или при рутинен преглед, когато се разбира, че размерът на матката не отговаря на срока на бременността, или при ултразвуково изследване, при което за съжаление не се открива сърдечна дейност. В някои случаи жената получава леко тъмно кафяво кървене, често съпроводено с болки, но това може да се случи и месец след като плодът е престанал да се развива. Ударът е много силен, защото идва абсолютно неочаквано за събитие, което се е случило преди дни или седмици.

Извънматочна бременност
Настъпило е оплождане, ембрионът се развива и расте нормално, но не в матката, а някъде по пътя преди да я достигне, най-често в тръбите. Всички тестове за бременност са положителни, тъй като организмът отделя хормони и реагира като при нормална бременност. Но при ултразвуково изследване се установява, че няма плод в матката. Много опасно състояние, защото е възможно да се открие твърде късно, когато ембрионът е нараснал вече много и е довел до разкъсване на тръбите. Извънматочната бременност често е придружена с яркочервено кървене и болки в ляво или в дясно, в зависимост от това, къде се е имплантирал ембриона. При навременното откриване лекарите успяват да спасят тръбата и жената може да забременее нормално по-късно.

Причини

Много има да се говори за вероятните причини за настъпване на спонтанен аборт, защото са твърде много и не всички са добре известни. Най-често се дължи на някаква хромозомна аномалия, при която по-нататъшното развитие на плода е невъзможно. Това е естественият механизъм на майката Природа да прекратява безперспективните бременности. И добре, че е така, защото по този начин в достатъчно ранен етап се преустановява растежа на плод, който иначе би бил с тежки увреждания. Това всъщност си е чист късмет и вероятността да се случи отново е незначителна. Освен това в голям процент от случаите никое действие или бездействие на майката не би могло да доведе до друг изход, тъй като проблемът и грешката е в самия плод. Никой не е виновен и колкото по-рано човек успее да приеме тази мисъл, да го преодолее и да погледне напред, толкова по-добре. Иначе непрестанните въпроси “защо” и “как” могат да разрушат и много здрава психика.
Разбира се, случва се и наистина да има причина за този изход. Може например организмът на майката да отхвърля плода. Колкото и да е странно и нелепо, понякога се случва. Съвременните медицински достижения могат да се справят с този проблем чрез допълнителен прием на хормони и други медикаменти от майката още по време на цикъла, в който се очаква да забременее, както и първите няколко месеца от бременността.
Друг случай е когато майчиният организъм не произвежда достатъчно прогестерон – хормонът, който наричат “пазител” на бременността. Благодарение на него матката се предпазва от контракции през първите 3 месеца на бременността, докато се изгради плацентата, която по-нататък поема тази роля. Този проблем също се решава с повишен прием на прогестерон.
Има още множество подобни причини, но това, което трябва да се знае е, че техният процент е много малък спрямо тези на чистия късмет. Това е и причината лекарите да не предприемат допълнителни скъпи и тежки изследвания преди да настъпят 3 последователни аборта.

Симптоми

Симптомите най-често са свързани с кървене и болки като при менструация. В по-късните месеци могат да бъдат придружени и от контракции и болки в кръста.
В по-ранен стадий абортът може и да бъде спрян, ако причините не са увреждане на плода. Затова е важно да се реагира много бързо дори при най-малкото неразположение. Много по-добре е едно извънредно и ненужно посещение на лекаря, отколкото да се пропусне моментът.
Ако все пак се окаже, че е твърде късно плодът да бъде спасен, тогава обикновено се прави кюртаж на матката.

Бременност след спонтанен аборт

Чувството за блажено неведение, както аз го наричах, вече е невъзможно да бъде върнато. Това споделят почти всички майки минали по този път. Очакването вече не е изпълнено с радост и трепет, а с почти непрекъснат страх и кошмари. Казвам това, не за да плаша някой, а защото е нормалната човешка реакция. Особено трудни са първите 3 месеца, когато рискът от загуба на бебето е най-голям. Обикновено се смята, че 8-та седмица е в някаква степен критична за формирането на органите и ако след като тя премине плода все още има пулс, най-страшното е минало. Разбира се, риск винаги има, особено до 12-14 седмица, но той вече е от друго естество. Критичен е периодът докато отмине заветната седмица, в която е настъпил абортът предишния път. След това чувството, че си в нова територия е много окуражаващо. Истинското успокоение, поне за мен, настъпва към 18-20-та седмица, когато бебчо започва да изпраща малки ритничета всеки ден – сладки сигнали, че всичко е наред и мама може да спи спокойно.

Чувствата

Обикновено лекарите препоръчват да се изчака около 6 месеца преди настъпването на нова бременност. Това често е свързано повече с възстановяването на психиката, отколкото на тялото. Важно е да мине време, да се преживее случилото се, защото новото бебче заслужава най-добрия старт. То трябва да бъде искано и обичано само за себе си, а не като заместител на другото, загубеното. От чисто физиологична гледна точка, минималното време, което трябва да се изчака е един нормален цикъл. Трябва да отбележа, че това може да значи 1 месец, може и 6 седмици, а и повече. Едва след това време матката е в състояние да изгради достатъчно здрава лигавица, която да може да бъде удобно и здраво местенце за имплантиране и износване на нова бременност. Оптималното време е около 3 месеца. Аз лично забременях 4 месеца след аборта, втората ми бременност премина много леко, без никакви притеснения и оплаквания, без гадене, което, разбира се ми носеше много тревоги и терзания дали всичко с бебчето е наред.
Най-трудно поне за мен беше усещането, че никой наоколо, дори и най-близките ми не ме разбират. А и неуместни коментари като “ще си имате друго бебче”, “какво толкова” и подобни допълнително ме нараняваха, макар и изречени не с такъв замисъл. И точно тази изолация, в която човек сам се поставя е най-пагубна и деструктивна. Определено мисля, че мъката трябва да си се изживее. И със сигурност за себе си знам, че няма да забравя какво се е случило, защото макар “само” за 3 месеца това си беше моето бебче. Наистина времето и най-вече синът ми, който се роди година и месец по-късно помогнаха да се притъпи болката, но не и да се забрави. Все още помня и термина си, и датата, в която го загубихме... Доколкото може да се дава съвет в подобна ситуация е, дайте си време да скърбите. И после погледнете напред. И намерете някой, с когото можете да говорите за това – за чувствата и болката си. Не се затваряйте в себе си. Ако нямате близък човек, с когото можете да си поплачете, а дори и да имате, можете да потърсите подходяща група в Интернет например. При мен това помогна много и с онези 12 жени, с които се запознах през април 2000 год. все още си пишем почти всеки ден, пращаме си картички и подаръци по празниците и се радваме на дечицата, с които ВСИЧКИ се сдобихме през това време. Вече 3 сме бременни за втори път и това е чудесно. Минахме през много заедно и успяхме. И при вас ще бъде така! Най-искрено го желая на всички жени, които четат това. Късмет, кураж и горе главата!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
bibisong ( преди 3 години )
zdraveite dokato ploda e oshte maluk iskam da pomenta s aulin probvah no mai ne se poluchi nqkoi znae li nqkoq otvara ili drug metod i da ne e svurzano s abort
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Maiya ( преди 6 години )
И аз вече съм към групата преживели missed, на мен ми е много трудно все още да приема станалото. Мина месец и още не приемам факта защо, как и т.н. са се случили нещата. На мен ми беше втора бременност имам едно момиченце на почти 8 години вече и все пак това си беше моето бебе искано и чакано но уви.. не дочакано за голямо съжаление. Никой не знае дали ще има следващ път, надявам се да има, но усещането да се чувстваш негоден е ужасно и мисълта всички родиха по още едно дете, а аз не можах, това чувство най-много ме убива. Може би след време и да отмине но никога не се забравя напълно такова преживяване. Дано никой не преживява подобно нещо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
hubavenka ( преди 9 години )
iskam da znam opokata koqto slagat palna ili mesna e bolili premahvaneto natakava bremenost i kolko vrreme se lej v bolnicata sled aborta blagodarq predvaritelno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Тодорка Василева ( преди 9 години )
Здравейте момиче аз мога да Ви помагам със сеянси 5-6 и става без лекарства и пипане дори доверете ми се вече имам 2 момчета два опита и двата успешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Същото ми предстои в момента. Ембриона е спрял да се развива и се налага кюретаж. Чувствам се празна и наистина е много тежко, но е много важно да приемем случващото се и да минем през това. Надявам се при следващият опит всичко да си дойде на мястото. От сърце желая на всички, които са стигнали до тук същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
mariana mihailova ( преди 9 години )
zdr mili maiki az sam na 22 i imam 2 momi4enca napravih treti opit za mom4e no na 2jli2014 zapo4nah da kurvq prieha me po spe6nost v tina kirkova okaza se 4e sam v 15-16sedmica no nqma surde4na deinost znam kolko e tejko makar 4e imam ve4e 2 deca molete se i gore glavata ne se tormozete psihi4eski togava vsi4ko e po trydno yspeh na vsi4ki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Totka ( преди 9 години )
До angelina: Zdravei,Angelina! Az imam veche 2 spontanni aborta,i to v 6 mesec i dvata.Ediniq mi beshe prez 2012,a drugiq sega na 15 april 2014g.Ne moga da ti opisha chuvstvoto kakvo e,prosto neponosimo. No az nqma da se predam,6te pravq otnovo opiti,sled kato se vazstanovq.Ne pojelavam na nikoi takava sadba.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 2 rate down comment
mariana292 ( преди 10 години )
Момичета знам какво ви е много години чакаме нашето бебе да дойде и най накрая забременях оказа се кухо яйце аз си знам как го преживях след 6 месеца забременях оказа се извън маточна бременност целият свят ми се срина сега чакам още един месец и снови сили започваме опитите не се предавайте бъдете силни и вярвайте и в нашите къщи ще бягат малки крачета вярвам го и ви го пожелавам от сърце
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Desislava ( преди 11 години )
Здравейте на всички мили майчици, които са минали през тази мъка да загубят бебенце. Аз също минах по този път на 26 ти април 2012г. срешу 27 ми бях приета по спешност, бях започнала да кървя и нищо не ми казваха докторите, но аз не сум глупава усетих, няма такава болка.... Бях в 12-тата седмица и о4аквах да имам ултразвук, но не стигнах до него. Опитвам се да бъда силна, но явно трябва да го изживея. Вярвам, че ще имам бебенце. Това ми бе първата бременност, с толкова любов. Трябва ми време. Успех на всички копнеещи майчета. Пожелавам ви в скоро време здрави, красиви и сладки бебета. Няма да се предаваме.... Успех на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
kalina ( преди 11 години )
predi 2 sedmici i az pretarpqh abort,beb? nqma6e sarde4na deinost i trqbva6e ba go mahnat.bqh v 11 sedmica,a beb? e sprqh da se razviva nqkade kam 7-8 sedmica.Makata mi e golqma ,za6toto sas saprugami 1 godina pravihme opiti i takmo se polu4i i............. mised abort.Molq se da zabremeneq tozi pat po barzo.Imam si edno detence,no predi da go rodq imah abort po sa6tiq na4in kakto sega.pojelavam na vsi4ki koito sa go prejiveli savsem skoro da se sdobiqt s bebence i nikoga pove4e da ne im se slu4va podobno ne6to.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар