Бременност

Неща, които да преосмислите, ако искате да забременеете по-лесно

За да повишите шансовете за зачеване, е важно да поработите над плодовитостта си

09.11.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неуспешните опити за зачеване тласкат много двойки да побързат да се консултират с лекар. Преди да се впуснете в медицински прегледи и процедури обаче трябва да си зададете въпроса дали наистина е минало твърде много време в неуспешни опити или на вас така ви се струва.

За младите двойки е напълно нормално да опитват в рамките на цяла една година. Чак след това при неуспех е препоръчително да се обърнат към специалист по репродуктивни затруднения. Дотогава обаче можете да направите всичко, което зависи от вас и което е важно за плодовитостта. Какво е то?

Подходящ лубрикант

Използвайте подходящ лубрикант, който не уврежда сперматозоидите. Това е много важно, ако искате да повишите шансовете си за бебе. Много лубриканти съдържат спермициди, които затрудняват опитите ви. Четете внимателно етикетите.

Наблегнете на фолиевата киселина и цинка

Фолиевата киселина, представляваща витамин В6, както и цинкът са много важни за подобряването на плодовитостта. Хранете се така, че всеки ден да приемате известно количество от тези вещества. Ако не успявате, приемайте хранителни добавки след консултация с лекар.

Акупунктура

Според многобройните изследвания, акупунктурата помага за повишаване на възможностите за зачеване. Тя допринася за нормализиране на хормоните в тялото, което е от основно значение за забременяването.

Правете секс няколко пъти в седмицата

Не е задължително да го правите всеки ден. Така изтощавате организма си, а и го подлагате на психически стрес. Ако имате енергия и желание за всекидневен секс, разбира се, не се спирайте нарочно. Но ако го правите само и единствено за да забременеете, това може и да не е добър вариант.

Достатъчно е да го правите няколко пъти седмично, за да повишите шансовете си.

Пийте повече вода

Добрата хидратация на организма е от голямо значение за фертилността, особено за женския. Дехидратацията може да понижи сериозно нивата на енергия в тялото. Това води до превключване на режим на съхранение, забавяне на метаболизма и потискане на някои второстепенни функции, които не са от жизненоважно значение. Към това спада репродуктивната функция.

Тестове за овулация

Можете да проследите кога е овулацията ви с помощта на специални тестове. Те ще ви помогнат да разберете кога сте в най-плодовитата си фаза от цикъла. Разбира се, не е нужно да се фокусирате само в този период и тогава да правите секс с партньора си. Бременност може да настъпи във всеки друг етап.

Преосмислете диетата си

Храненето е много важно за плодовитостта. За да успеете да заченете, организмът ви трябва да е в много добър хранителен баланс с оптимален прием на хранителни вещества. Изключете вредните храни, наблегнете на протеините и полезните мазнини. Растителните въглехидрати също са от значение. Яжте повече плодове, зеленчуци, млечни продукти, постно месо, риба, ядки.

Спете достатъчно

Почивката на организма е важна за създаването на условия за зачеване. 8-часовият сън балансира нивата на стрес, хормоналните нива и повишава енергията в тялото.

Снимки: iStock

Коментирай