Бременност

Как да се справим с хемороидите през бременността?

С натурални методи

24.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е изпълнена с предизвикателства. Те са най-вече от физическо и психическо естество за майката. Още от началото на бременността започват да се появяват симптоми, причиняващи дискомфорт. Но с напредването ѝ могат да се появят не само нови симптоми, но и старите да се усложнят.

Една неприятна последица от бременността са хемороидите. В повечето случаи те се образуват заради намалената секреция на някои хормони, отпускането на гладката мускулатура в малкия таз, следствие от което е запекът.

Когато е налице хроничен запек, често се появяват и хемороиди. При някои бременни жени със свръхтегло и липса на движение, хемороидите се появяват именно заради тези две причини.

Как можете да им противодействате по натурален начин?

Наблегнете на фибрите

Яжте повече храни, богати на фибри. Те допринасят за регулиране на работата на червата. Когато червата работят правилно, хемороидалната тъкан се свива, а възпаленията в нея намаляват.

Консумирайте предимно пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, киноа, кафяв ориз, бобови растения, ленено семе, чия.

Винаги внимавайте в хидратирането

Много хора не пият достатъчно вода през деня. По този начин организмът им страда от лека и често незабележима форма на дехидратация, която обаче се отразява върху работата на органите и системите.

Недостатъчното количество течности в тялото възпрепятства работата на червата. Това води до повишен риск от възпаление на хемороидалната тъкан и поява на хемороиди. Затова пийте по 2 литра вода на ден.

Снимка: iStock

Правете си вани

Киснете ханша си в топли солни вани или билкови вани за по 15 минути два пъти на ден. Това помага за потискане на възпалението и премахване на дискомфорта.

Избягвайте ароматизирани тоалетни принадлежности

Ароматизирана тоалетна хартия, измиващи средства с парфюми, силни препарати – всички те могат да възпалят много силно хемороидите. Ето защо е препоръчително да се придържате към възможно най-опростените тоалетни средства.

Свързани статии

Седете върху възглавница с дупка

Като бременна жена имате пълното право да се поглезите. Затова снабдете се със специална възглавничка тип поничка, която има дупка в средата. Така като седнете дупето ви ще остане във въздуха. Позата е подходяща, докато острите симптоми на възпалени хемороиди отшумят.

Правете упражненията на Кегел

Силата на мускулите в малкия таз винаги е от значение, включително при хемороиди. Тези упражнения помагат за подобряване на кръвообращението, а това облекчава хемороидите и ускорява процеса на оздравяване.

Коментирай