Бременност

Основни принципи на здравословната бременност

Какво да правим, за да сме здрави през бременността?

09.12.2016г. / 08 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословно протичащата бременност се определя от начина на живот. Ако се стремите към здравословни практики, които да следвате преди и по време на бременността, ще намалите множество рискове, свързани с вашето здраве и това на бебето.

Ето и няколко прости съвета за това как да поддържате бременността си в здравословни граници.

Хранете се здравословно

Хапвайте често, но по малко. Пийте достатъчно вода. Важно е да сте хидратирани и тялото ви да е заредено с базовите хранителни вещества от натурални източници – въглехидрати, протеини и мазнини. Не се лишавайте от тях през цялата бременност. Важно е да се съобразявате с количествата и вида хранителни вещества, които приемате. Избягвайте преработените храни и рафинираните захари. Ако успеете да ги изключите напълно, ще е най-добре.

Взимайте си нужните дози сън

Бременността изтощава организма на майката. Енергийните ви нива ще бъдат драстично намалени, както в началото на бременността, така и в края. В първите месеци промените в хормоните ще ви изморяват, а в последните – тежестта от нарасналия плод.

Ето защо е от значение да спите достатъчно. Отделяйте време и за следобедни дремки. Спете задължително по 8 часа през нощта. Отмората ще облекчи изтощението, главоболието, мускулните болки и ще понижи кръвното налягане.

Бдете над хигиената на устната кухина

Здравето на зъбите и венците е съществено по време на бременността. Инфекции и възпаления в устната кухина могат да се окажат пагубни за здравословното развитие на бебето. Не забравяйте да миете зъбите по 2 пъти на ден, да изплаквате с антибактериална вода за уста и да ползвате зъбен конец.

Контрол на междинните закуски

Междинните закуски са изкушаващи. Те са моментите, в които една бременна жена си позволява да похапне нещо забранено. Не се поддавайте на това изкушение. Яжте здравословни продукти като междинна закуска. Такива са киселото мляко, ядките, плодовете, зърнените храни, сушените плодове.

Свързани статии

Винаги здравословни напитки

Газираните, подсладените напитки, кафето, енергийните напитки, алкохолът – всички те трябва да бъдат строго избягвани по време на бременността. Ако искате да поддържате здравословна бременност, пийте само полезни напитки – предимно вода, пресни плодови и зеленчукови сокове, чайове, прясно мляко.

Отстранете стреса

Стресът е пагубен за бременността. Почивайте си, за да го преборите, но и тренирайте, за да предизвикате тялото си да освобождава повече ендорфини. Правете йога, правете леки упражнения, разхождайте се, плувайте.

Снимки: iStock

Коментирай