Бременност

5 базови съвета преди зачеване

Какво ще ви помогне да заченете по-бързо и здравословно

09.01.2017г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте планирали да заченете трябва да обмислите някои базови неща, за да направите забременяването си по-здравословно и с минимални рискове. Това важи най-вече за дамите след 30-годишна възраст, както и за онези, страдащи от хронични заболявания.

Разбира се, базовите съвети, които ще изброим са общоважащи и е добре всяка бъдеща майка, планираща зачеването си, а не забременяла без да иска, да има предвид.

И двамата партньори трябва да се прегледат

Добре е да сте наясно дали си струва да хабите усилия или не. За целта се изследвайте заедно с партньора си както за някои полово предавани болести, така и за някои генетично кодирани заболявания, които биха могли да засегнат бебето ви. Казано накратко – разберете дали между вас има съвместимост или не.

Хубаво би било да се изследвате и за основните хронични заболявания, наричани „тихи убийци“ като диабет, високо кръвно налягане, хормонални проблеми. Те не само биха възпрепятствали зачеването, но и недоброто им контролиране по време на бременността може да увреди плода.

Решете кога да спрете с контрацепцията

Ако пиете противозачатъчни е добре да ги спрете известно време преди да започнете същинските опити за зачеване. Вашият лекар ще ви посъветва най-добре, но имайте предвид, че не трябва да спрете хапчетата и да започнете с опитите от следващия ден.

Препоръчително е да се изчака поне един пълен менструален цикъл, за да се проследи овулацията.

Описвайте цикъла и овулацията си

Тялото ни дава полезна информация за това кога е подходящо да заченем. Ако успеете да уловите момента на овулацията си правилно, зачеването ви е по-вероятно. Можете не само да записвате подробно какво усещате, кога точно идва цикълът ви и колко време трае, но и да си правите тестове на урината. Измерването на базалната температура също подсказва дали сте в овулация или не.

Най-лесно овулацията се разпознава по появата на слизесто прозрачно течение, подобно на белтък.

Намалете стреса

Колкото и трудно да звучи на пръв поглед е важно да опитате да намалите напрежението. Колкото по-високи са нивата на хормоните на стреса в тялото ви, толкова то ще потиска шанса за зачеване, защото нервната система регистрира организмът ви като потенциално ненадежден за отглеждане на плод в този момент.

Мозъкът има свойството да потиска някои второстепенни функции, когато „смята“, че са неуместни в този момент. Така стресът саботира забременяването ви без особена видима причина.

Дръжте се като бременна

Ако сте решили да зачевате е важно вече да сте започнали да се държите, сякаш сте бременна. Това означава да спрете с пороците, ако имате такива, да спрете с алкохола, да започнете да се храните здравословно, да се движите повече и да правите всички полезни неща, изисквани от бременните жени.

Коментирай