Бременност

Какво да ядем дни преди раждането?

Не забравяйте важността на храната на финала на бременността

27.01.2017г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето по време на бременността до голяма степен определя здравословното ѝ протичане, а и здравословното състояние на майката и бебето.

Ако сте в последните дни на бременността и скоро очаквате да родите е важно да не се поддавате на изкушенията към вредни и мазни храни, колкото и да ви се ядат. Някои майки успяват да избегнат тези храни по време на бременността, но изпадат в плен на изкушението на финала, защото смятат, че вече могат да си го позволят.

Това не е вярно. Важно е да се подчертае, че хранителните вещества, които ще постъпят в организма ви в последните дни преди раждането имат голямо значение за хранителната стойност на кърмата ви, за тласъка на мозъчното развитие на бебето ви и намаляването на стреса.

Киви

Кивито е невероятно добър източник на витамин С. Той е антиоксидант, който помага за премахване на подуването и газовете в последните дни преди раждането. Кивито облекчава запека, благодарение на голямото количество фибри и хидратира организма на майката и бебето. Няма научни доказателства, че кивито може да ускори раждането, както и която и да е друга храна, но е важно да се заредите с витамини и фибри преди големия старт на живота на вашето бебе.

Сардини

Сардините са изключително богати на докозахексаеновата киселина (DHA) – полиненаситена мастна киселина от групата на омега-3. Тя е незаменима, особено за кърмата. Този вид мастна киселина е есенциална за развитието на мозъка на бебето. Освен сардините богати източник на този вид омега-3 мастна киселина са аншоата и сьомгата.

Ябълки

Ябълките са невероятен източник на витамини и минерали, които са жизненоважни преди раждането. Съединенията в тях спомагат за успокояване на нервната система, потискане на стреса, което е много важно преди раждането. Освен ябълките подобно свойство имат и морковите, целината и горските плодове.

Снимки: iStock

Коментирай