Бременност

Аномалията повишено количество на околоплодните води

Опасен ли е хидрамнионът?

21.02.2017г. / 11 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността около плода се образува околоплодна течност, която осигурява необходимите вещества на развиващия се ембрион. Количеството течност трябва да варира в определени граници. Ако амниотичната течност излиза от тези граници е налице така нареченият хидрамнион (повишено количество на околоплодната течност).

Колко често се случва?

Тази аномалия се случва сравнително рядко – при около 3-4% от бременностите.

Кои жени са с повишен риск?

Лошото е, че засега медицината не е установила точните причини за появата на хидрамнион. Въпреки това тази аномалия се наблюдава по-често при жени с гестационен диабет, при бременни с по-едър плод или при бременност с близнаци.

Какви са симптомите?

Най-често един от първите симптоми е дискомфорт в матката и екстремното ѝ нарастване. Възможна е появата на контракции, болки, разпъване в коремната област. След провеждане на ултразвуково изследване обикновено се установяват прекомерни размери на матката, както и повишено количество околоплодна течност.

Снимка: iStock

Опасно ли е?

Стига количеството околоплодна течност да не е чак толкова над нормата, не се счита за опасно за здравето и в повечето случаи се абсорбира от само себе си от организма.

Ако обаче количеството амниотична течност е прекалено голямо, тя може да засегне централната нервна система, да предизвика стомашно-чревни проблеми, преждевременно спукване на амниотичния сак, преждевременно раждане, отлепване на плацентата и други проблемни ситуации. В тези случаи лекарят ви ще прецени как да процедира.

Какво можете да направите?

Ако количеството околоплодна вода не е застрашително високо, няма какво да правите. Лекарят ви ще продължи да следи състоянието ви с повишено внимание. Ако обаче течността е твърде много може да се наложи изтеглянето на определено количество от нея чрез терапевтична амниоцентеза.

Коментирай
Свободно време