Бременност

Какво е следродилна психоза и защо застрашава живота?

Състояние, по-опасно от следродилната депресия и родилната тъга

28.02.2017г. / 12 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След раждането с психиката на майката могат да се случат някои доста неприятни състояния като следродилната депресия или родилната тъга. Съществува обаче едно животозастрашаващо, но сравнително рядко срещано състояние, наречено следродилна психоза.

Доктор Дженифър Уайдър разказва за това състояние в своята книга „Наръчник за оцеляване на младата майка“. Тя описва проблема задълбочено и дава насоки за справянето с него.

След раждането на бебето веднага почувствахте, че нещо не е наред. И преди бяхте неспокойна, пише д-р Уайдър, но не можеше и да се сравнява със състоянието ви след това. Всичко ви изглеждаше нереалистично, сякаш гледахте филм за живота на друг човек. Акушерките се опитаха да ви дадат бебето да го накърмите, но вие изпаднахте в паника. Когато им казахте как се чувствате, те ви отвърнаха, че е от хормоните и че до няколко дни ще ви мине...

Но не би. Прибрахте се у дома, но не можехте да спите. Бяхте обсебена от страх да не изтървете бебето. Чувствахте се ужасна майка, но от това тревогата ви само се усилваше. Прочетохте статия за някакво мъничко детенце, което паднало от прозореца, и оттогава мисълта за това не ви е напускала.

Все си представяхте, че това може да се случи и с вашето бебенце и че някак си можехте да го изпуснете от прозореца. Подлудявахте се и се разхождахте с часове из квартала, с бебето здраво закопчано в количката, с надежда да успокоите тревогата си. Знаехте, че не мислите трезво, но бяхте твърде уплашена, за да разкажете на някого за страховете си. Не искахте хората да ви помислят за луда и да решат, че не ставате за майка.

Нещата обаче продължиха да се влошават. Спряхте да се храните. Чувствахте се като празна отвътре. Отклонявахте всички покани от приятелки за кафе, разходка или обяд, защото не ви се срещаше с никого. Когато стигнахте до положение да не можете да станете от леглото, осъзнахте, че вече не ви се живее. Започнахте да обмисляте как да посегнете на живота си.

Какво става?

Вие страдате от следродилна психоза – рядко, животозастрашаващо разстройство, което понякога се получава след раждането на бебе. Според статистиката се случва на една-две жени на хиляда. Симптомите могат да възникнат по всяко време през първите три месеца, но най-често се проявяват до няколко седмици след раждането.

Какви са симптомите на следродилна психоза?

Те обикновено са остри и включват:

  • заблуди и погрешни убеждения (например, колко лошо е бебето)
  • паника и/или тревожност
  • обсебващи мисли за нараняване на бебето
  • загуба на апетит
  • слухови и/или зрителни халюцинации (например, чувате гласове, които ви казват да нараните бебето)
  • мисли за самоубийство

Много жени със следродилна психоза споделят, че симптомите са се развили внезапно, без предупреждение. Някои са се чувствали потиснати и преди психозата, но много твърдят, че са си били „съвсем добре“. Често (макар невинаги) жените със следродилна психоза разбират, че нещо не е наред.

Защо се появява това състояние?

Никой не знае с положителност какво точно причинява следродилна психоза, но е важно да знаем, че подобно на депресията, и това е сериозно клинично заболяване, което няма да изчезне от само себе си.

По мнението на някои специалисти, раждането на бебето и последващите хормонални бури могат да провокират мозъка да изпадне в анормално състояние. Има също така основания да се счита, че следродилната психоза е свързана с биполярно разстройство, тъй като се наблюдават бързи смени на настроението, непоследователност в поведението и епизоди на вманиачаване.

Свързани статии

Какво е лечението за следродилна психоза?

Следродилната психоза е лечима. За да се постави правилната диагноза и да се определи подходящо лечение, специалистът трябва да направи пълно описание и оценка на състоянието на пациентката.

Ако тя представлява потенциална заплаха за бебето или за себе си, може да се наложи хоспитализация.

Следродилната психоза се лекува с разнообразни медикаменти като антипсихотични лекарства, антидепресанти или потискащи тревожността средства. Жените в това състояние трябва успоредно с медикаментозното лечение да работят с психотерапевт индивидуално или в група. При правилен подход повечето жени се възстановяват напълно. Продължителността на лечението зависи от конкретния човек, но при всички случаи състоянието на пациентката трябва да се следи още дълго след изчезването на симптомите.

* * *
Из „Наръчник за оцеляване на младата майка“ на д-р Дженифър Уайдър
Издателство „Кибеа“
Снимки: iStock

Коментирай