Бременност

Как да облекчим хемороидите през бременността?

Създават силен дискомфорт и причиняват болки

23.02.2017г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемороидите по време на бременността са неприятен, но за съжаление много често срещан проблем. Те могат да създават дискомфорт, но могат и да са силно болезнени. Много голяма част от бременните жени страдат от хемороиди, особено през втората половина на бременността.

Какво причинява хемороиди?

Уголемяването на матката причинява натиск върху малкия таз и това оказва влияние върху хемороидалната тъкан в ануса. Освен това увеличеният приток на кръв в тялото на бременната жена може да накара стените на дебелото черво да набъбнат и това да предизвика поява на хемороиди. Следват сърбеж, дискомфорт, болка, трудности при изхождане.

Характерната за бременността констипация (запек) също може да е в основата на натиска върху кръвоносните съдове в дебелото черво, което може да доведе до поява на хемороиди. След раждането също е възможно да се появят.

Как да облекчите хемороидите през бременността?

Опитайте се да се изхождате редовно

Не допускайте да ви сполети запек, защото той увеличава риска от поява на хемороиди. За целта включете повече фибри в диетата си, пийте повече течности и се движете повече.

Правете упражненията на Кегел

Упражненията на Кегел са полезни не само за укрепване мускулите на вагината, които ще са ви нужни по време на раждането и след това. Тези упражнения помагат и за стягане и раздвижване на кръглия мускул (сфинктер) на ануса, зад входа на който се намира хемороидалната тъкан. Това помага в превенцията на хемороидите.

Спете на една страна и избягвайте продължителното седене

Ако страдате от хемороиди трябва да знаете, че продължителното седене и лежането по гръб влошава ситуацията. Ето защо е препоръчително да спите на една страна, както и да се движите повече вместо да седите.

Правете упражнения

Физическата активност помага не само за справяне с хемороидите, но и с редица други проблеми по време на бременност. Така ще успеете да контролирате теглото си, ще направите мускулите си по-издръжливи, ще направите сърдечносъдовата си система по-устойчива и храносмилането по-качествено. Изобщо, важно е да правите упражнения и да се движите през бременността във всяко едно отношение!

Поддържайте максимално добра хигиена

Препоръчително е при това страдание хигиената да се поддържа с повишено внимание. Измивайте се след всяка дефекация, за да намалите бактериите в ануса, допринасящи за поява на хемороиди.

Чай с мед

Полезните билки в комбинация с мед са полезни за отделителната система. В меда има множество полезни вещества, които убиват бактериите и ускоряват процесите на заздравяване на тъканите.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
chicho gosho ( преди 7 години )