Бременност

Епидурални и спинални упойки – кои са най-честите митове за тях?

На какво да не вярваме

18.04.2017г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Епидуралните и спиналните упойки са широко използвани в съвременната медицина с цел облекчаване на раждането, а и не само. Голям процент от родилките избират да раждат с упойка, но и много се страхуват да се възползват от това облекчение заради погрешни схващания и митове.

Мит: Епидуралните и спиналните упойки са едни и същи.

Истината е, че двата вида упойки неслучайно имат различни наименования. Епидуралните упойки се поставят в епидуралното пространство на гръбнака между прешлените и ликвора. Те започват да действат след около 15 минути и траят колкото е необходимо.

Спиналните упойки се поставят директно в гръбначномозъчната течност (ликвор) и започват да действат почти веднага или след около 5 минути. И при двата вида упойки се поставя катетър, който подава необходимото количество от упойващото вещество, така че да сте под анестезия колкото е нужно.

Мит: Иглата, с която се поставя упойката е огромна, дебела и боли много.

Истината е, че поставянето отнема около 1-2 минути като преди това мястото се обезболява с локален анестетик. С иглата се вмъква тънък гъвкав катетър, през който се подава упойка на определени интервали. Ще усетите натиск, пощипване, но не и силна болка.

Мит: Епидуралните упойки правят изтласкването на плода по-трудно.

Много жени смятат, че упойката ще им попречи да разберат кога да напъват при раждането и кога не. За целта лекарите използват смесен тип упойки – спинално-епидурални. При тях има силен ефект на обезболяване, но без изтръпване и нечувствителност на краката. Родилката е в състояние да се разхожда без да усеща болка. Това помага за регистриране на моментите за напъване и дишане.  

 

Мит: Нито едно от използваните анестетични лекарства не достига до бебето.

Истината е, че достигат, но няма причина за тревога, тъй като количествата са малки и досега не са регистрирани случаи на увреда поради епидуралната или спиналната упойка.

Мит: Епидуралните и спиналните упойки повишават риска от сериозни странични ефекти.

Истината е, че тези локални упойки са безопасни. В много редки случаи могат да възникнат странични ефекти като спадане на кръвното налягане, образуване на тромби, виене на свят, гадене, сърбеж, главоболие.

Снимка: iStock

Коментирай
32 rate up comment 0 rate down comment
Men ( преди 6 години )
Ами, НЕ боли - лично съм пробвала 2 пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 1 rate down comment
xaxa ( преди 6 години )
Мит е че не боли поставянето на упойка... авторката да си провери източника....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар