Бременност

Какво трябва да знаем за домашните тестове за бременност?

Скъпите тестове не са 100% точни

10.07.2017г. / 09 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Две чертички щастие, две чертички мечта и безгранична любов... Моментът, в който желанието за бебе се превърне в трескаво очакване, не може да се опише. Бавно минават минутите, в които очакваме резултата от домашния тест, който сме си направили.

Но понякога резултатът може да бъде подвеждащ. Ето какво е добре да знаете за домашните тестове за бременност.

Всички тестове за бременност измерват едно и също

Независимо от цената и производителя, всеки тест за бременност измерва едно и също – HCG или човешки Хорионгонадотропин, който е известен още като хормон на бременността и се отделя в кръвта и урината.

Препоръчително е тестът да се прави сутрин

Докато спите, хормонът бета HCG има достатъчно време да се натрупа в урината. По този начин шансовете на теста да се покажат две чертички е по-голям. Именно затова в инструкциите на повечето тестове е отбелязано те да се правят сутрин с първата урина.

Скъпите тестове не са на 100% точни

Тъй като всеки тест измерва нивата на хормона на бременността, цената невинаги е определяща за точността на теста. Въпреки че има тестове, които биха отчели ниски нива на бета HCG, понякога резултатите биха могли да са фалшиви.

Здравословното състояние може да повлияе на резултатите

Прием на някои лекарства, обикновено на тези, които са предназначени за увеличаване на фертилността, съдържат бета HCG и могат да доведат до фалшив положителен резултат при домашните тестове за бременност. Ракът на яйчниците също може да повиши нивото на HCG.

Тестовете за бременност измерват хормона на бременността в урината. Те отчитат колко HCG присъства в mIU на милилитър.

По-чувствителните тестове за бременност ще открият всичко над 20 mIU на ml и ще го отчетат като две чертички, като дават резултат до осем дни след зачеването. Докато повечето тестове откриват около 50 до 100 mIU на ml, преди да се появи положителен резултат.

Избягвайте да пиете много вода преди тестване, за да не „разредите“ твърде много урината.

Свързани статии

Използвайте часовник, тъй като от вълнение може да пропуснете да изчакате необходимото време за отчитането на теста.

Понякога тестовете за бременност показват линия на изпаряване, която може да ви подведе за резултата. Ето защо е добре да си направите отново тест и разбира се да се консултирате с лекар, за да се потвърди състоянието ви.

 

Коментирай