Бременност

Бременност и замъглено зрение – кое е нормално

В кои случаи е опасно за здравето

11.07.2017г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

За много жени бременността е период с редица състояния, причиняващи дискомфорт. Едно от тях е замъгленото зрение. Появата му се счита за нормална в повечето случаи, въпреки че не трябва да се неглижира.

Замъгленото зрение е нормална промяна в тялото на майката по време на бременността. Дължи се най-често на хормоналните изменения и промяната в количеството течности в тялото на бременната.

Какво се случва със зрението по време на бременност?

Една от най-големите промени е удебеляването на роговицата на окото. Тя става по-плътна и може да промени формата си. Случва се по време на бременността, но може да се случи и при кърмене.

Храни, които да избягвате при бременност

Промените в роговицата могат да повлияят на остротата на зрението.

Бременността може да предизвика сухота в очите

Промените в тялото на майката, които предизвикват задръжка на течности, се отразяват на слъзните жлези. Ето защо много бременни се оплакват от сухота в очите, причиняваща дразнене и сърбеж.

Още една възможна причина е спадът на мъжките хормони в женското тяло по време на бременността за сметка на женските. Андрогените имат свойството да контролират овлажняването на очите и функцията на слъзните жлези. Когато са в по-ниски количества се появява сухота в очите.

Диабетът по време на бременност може да засегне очите

Ако се появят симптоми на замъглено зрение и други смущения във функцията на очите, това може да се дължи на гестационен диабет. Необходима е незабавна консултация с лекар, за да се направят необходимите тестове.

Фетален дистрес – симптоми и рискове

Как глаукомата засяга очите по време на бременност?

Глаукомата е дегенеративно заболяване на очите, което прогресивно води до слепота на по-късен етап от живота. Любопитен факт е, че глаукомата се повлиява добре от бременността, защото вътреочното налягане през този период спада по естествен път.

Важно е да се отбележи, че замъгленото зрение се счита за нормално, ако не продължава твърде дълго и не е придружено от други необясними състояния.

Ако обаче получите следните симптоми, трябва да се консултирате с лекар незабавно:

  • Замъглено зрение, продължаващо повече от 2 часа
  • Поява на главоболие, причинено от промените в зрението
  • Поява на петна в полезрението
Коментирай