Бременност

4 причини тестът за бременност да ви заблуди

Случаи, в които тестовете дават грешен положителен резултат

25.08.2017г. / 16 29ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Тестовете за бременност биват определяни като сигурни и точни в 99% от случаите. Има обаче някои обстоятелства, които могат да повлияят на верността на теста и да направят резултата объркващ за вас. Кои са те?

Наличие на медицински проблем

Тъй като тестовете за бременност работят като отчитат наличието на човешки гонадотропен хормон в урината, друг хормонален дисбаланс или проблем може да предизвика неточно отчитане. Медицински състояния като тумори в яйчниците, например, също могат да нарушат точността на теста за бременност.

Кога най-рано може да се използва тестът за бременност?

По-малко „прясна“ урина

Тестовете за бременност обикновено могат да се използват по всяко време на денонощието или поне е така според техните указания. Най-добре става отчитането обаче, ако бива използвана първата сутрешна урина, най-наситена с различни вещества. Вероятността да има по-големи количества от този хормон в нея, е по-голяма сутрин.

Свързани статии

Спонтанен аборт

Има вероятност тестът за бременност да даде положителен резултат, дори когато през това време в първите стадий на бременността сте направили спонтанен аборт. Това е така, защото в тялото ви все още има от „хормоните на бременността“, които тестът регистрира. Явлението се нарича „химическа бременност“ и се случва, когато оплодената яйцеклетка е загинала много скоро след зачеването.

Какво трябва да знаем за домашните тестове за бременност?

Прием на лекарства

Различните лекарства могат да предизвикат грешно отчитане на тестовете за бременност. Както лекарствата, отпускани без рецепта, така и всички останали могат да се намесят в моментния хормонален баланс на тялото и да дадат заблуждаващ резултат.

Фалшиви резултати от теста могат да възникнат, ако сте го направили много скоро след приема на стимулиращ плодовитостта медикамент или друго лекарство, съдържащо хормони.

Коментирай