Бременност

Как да се предпазите от разширени вени през бременността

Някои важни съвети

30.10.2017г. / 06 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разширените вени по време на бременност се наблюдават при много бременни жени. Те са неприятен проблем, който може да доведе до по-сериозни усложнения, ако не бъдат взети мерки.

Разширяването на кръвоносните съдове се случва най-често по краката заради кръв, изтекла в тях вместо да бъде изтласкана обратно към сърцето. Наблюдава се подуване и оцветяване в лилаво на засегнатата зона.

11 признака, че сте бременна без да подозирате

На какво се дължи появата на разширени вени?

Най-вече на промените в нивата на естрогена по време на бременността.

Свързани статии

Защо бременността причинява разширени вени?

Докато жената е бременна обемът на кръвта в тялото ѝ се увеличава. Това затруднява сърцето и кръвоносните съдове до известна степен. Натискът, който кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове увеличава риска от разширяването им.

Кои са ранните симптоми на разширени вени?

Най-честите сигнали, подсказващи за този проблем са болка, подуване, изтръпване в краката, лесна умора, усещане за напрежение и стягане по кожата, сърбящо дразнене по бедрата или прасците.

Особени симптоми по време на бременност

Как да се предпазим от разширени вени през бременността?

  • Започнете да правите упражнения след като се консултирате с наблюдаващия лекар. Движението е важно за стимулирането на кръвообращението. То ще намали подуването и дискомфорта в краката.
  • Диетата ви трябва да е богата на фибри и да е с ниско съдържание на сол. Фибрите регулират запека, който може да играе роля при появата на разширени вени. Бедната на сол храна ще намали задръжката на излишни течности в тялото.
  • Следете теглото си. Наднорменото тегло по време на бременността натоварва съдовете в краката и затруднява тяхната функция. Важно е да не качвате прекалено много килограми, защото това нарушава кръвообращението в долните крайници.
  • Избягвайте кръстосването на краката. Това е вреден навик, който не само по време на бременност причинява силен натиск върху кръвоносните съдове. Така увеличаването на налягането върху стените им води до разширяване на съда и болезнени изменения в него.
Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати