Бременност

10 секс грешки, които двойките допускат в желанието да заченат

Забавят и намаляват шансовете

17.10.2018г. / 12 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Двойките, които отчаяно искат да имат бебе, но не се получава лесно и от само себе си, грешат по много начини.

1. Не правите достатъчно секс.
Разбира се, не означава, че трябва да правите секс 24 часа в денонощието. Дори според специалистите не е задължително да е всеки ден, но и не трябва да е само в дните, в които сте в овулация. Те са най-фертилни, факт, но през останалите дни също имате шанс.

2. Правите прекалено много секс.
Нищо не е полезно, когато е в прекомерни количества. Твърде много секс може да означава, че семенниците на партньора ви са изтощени и не могат да произведат достатъчно жизнени и здрави сперматозоиди. Това забавя процеса на зачеване.

Забранени храни по време на опити за зачеване

3. Правите секс все в една и съща поза.
Различните секс пози имат различен принос в зачеването. Някои предполагат по-дълбоко проникване, други го затрудняват. Сменяйте позите, освен останалото ще ви е и по-интересно.

4. Като двойка предполагате, че проблемът е в жената.
Възможностите са 50 на 50. Когато е налице продължително отсъствие на бременност въпреки опитите, трябва да се изследват и двамата партньори.

5. Не пресмятате добре овулацията си.
Тя не трябва да се подценява, защото все пак е най-плодовитият период от менструалния цикъл. Бъдете точни в сметките. Запознайте се с някои приложения за изчисляване на овулацията или следете базалната си температура.

6. Правите секс в деня на овулацията.
Ако не сте изчислили правилно овулацията си има голям риск да изпуснете момента. Яйцеклетката може да бъде оплодена до 24 часа след настъпване на овулацията. Ако сте допуснали и най-малка грешка шансовете да забременеете намаляват.

Фъншуй съвети за зачеване

7. Използвате лубрикант.
Овлажняването по време на секс може да се окаже трудно, когато сте под стрес в стремежа да заченете. Не ползвайте лубрикант, защото съставките в него могат да забавят сперматозоидите и да ги затруднят в извършването на заветната цел.

8. Бързате да посетите специалист по репродуктивни проблеми.
Препоръчително е да опитвате няколко месеца до 1 година преди да започнете да се съмнявате в репродуктивното си здраве.

9. Отлагате посещението при специалист прекалено дълго.
Да се правите, че няма проблем месеци наред също не е правилно решение. Колкото по-дълго отлагате, толкова по-малки стават шансовете ви за овладяване на проблема.

10. Неглижирате цялостното си здраве.
Има редица косвени обстоятелства, които влияят на репродуктивното здраве. Това са телесното тегло, хормоналният статус, вредните навици и много други.

Коментирай
Свободно време