Бременност

Хемороиди по време на бременност – как да се справим

Дискомфорт, който може да бъде овладян

14.06.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Почти половината от бременните жени страдат от хемороиди. Те създават огромно неудобство, а много от жените изпитват и неудобство да споделят за проблема. Добрата новина е, че има някои решения, които могат да помогнат за облекчаването на хемороидите в този деликатен момент.

Какво представляват хемороидите? 

Това са кръвоносни съдове, намиращи се в хемороидалната тъкан на ануса. Когато се възпалят, те се разширяват, стават болезнени, причиняват сърбеж и в някои по-тежки случаи кървене.

Най-лесните за пропускане симптоми на ранна бременност

Страдащите от хемороиди изпитват сериозни затруднения с изхождането, а болката може да е наистина неприятна.

Защо бременните жени са склонни към хемороиди? 

Хормоните по време на бременността оказват влияние върху целия организъм на майката. Всяка тъкан в тялото бива засегната от промените в хормоналния баланс. С оглед на подготовката за развитието на плода и раждането, тъканите в тялото на майката стават по-еластични и хлабави. Така биват засегнати и кръвоносните съдове в ануса.

Резултатът е повишен риск от поява на хемороиди, особено в последните месеци от бременността.

Могат ли да бъдат предотвратени?

Едно от най-важните неща, което трябва да се спазва по време на бременността е да се предпазите от запек. Хранете се с колкото се може повече фибри, зеленчуци и плодове. Включвайте пълнозърнести храни. Пийте повече течности, защото е от голямо значение организмът да бъде добре хидратиран.

7 природни начина да си набавите фолиева киселина

Редовните упражнения помагат

Движението и леката физическа активност допринасят за раздвижване на червата и ускоряване на метаболизма, следствие от което е нормалното и редовно изхождане.

Как се лекуват хемороидите?

Освен с правилно хранене и добра хидратация на организма, хемороидите се третират и с някои кремове и мехлеми. Консултирайте се с вашия лекар кой от тях е безопасен по време на бременност.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати